Dimecres, 16 d'octubre de 2024
renovables

La Generalitat dona l'autorització administrativa prèvia a dos parcs solars del Pallars Jussà

Es tracta de les centrals fotovoltaiques 'Els Morellols', entre Castell de Mur i Talarn, i 'El Juncar', entre Talarn i Tremp, que agruparien més de 160.000 plaques solars

Tomàs Garcia Espot Castell de Mur | 16 d'octubre de 2024 a les 10:03
Recreació de la vista que tindria el nou parc solar 'Els Morellols' des del Castell de Mur | Salvem lo Pallars
Dos parcs solars projectats al Pallars Jussà han rebut l'autorització administrativa prèvia de la Generalitat. Es tracta de les centrals fotovoltaiques Els Morellols -entre els municipis de Castell de Mur i Talarn- i El Juncar -entre Tremp i Talarn- i que ocuparien una superfície de gairebé 150 hectàrees i sumarien més de 160.000 plaques solars.

El primer d'aquests va rebre la declaració d'impacte ambiental favorable tot just fa un any. Un fet que va sorprendre a molta gent, ja que la central solar havia rebut diverses al·legacions i informes desfavorables d'ajuntaments i entitats com el Geoparc Orígens o la Comunitat de Regants de la Conca de Tremp. El projecte, promogut per l'empresa Energía Inagotable de Leda, SL (filial de Forestalia), té una potència de 42 megawatts i ocuparia un total de 71,20 hectàrees.
 
D'altra banda, el segon parc, El Juncar, va passar el sedàs de l'informe ambiental el 7 de setembre de 2023. En aquest cas, la central solar tindria també una potència de 42 megawatts i una superfície prevista de 76,53 hectàrees. Igual que Els Morellols, aquest també està promogut per una empresa "filla" de Forestalia: Energia Inagotable de Meissa, SL.

Superfície que ocuparia el parc solar 'El Juncar'. Foto: Salvem lo Pallars

 

Els ajuntaments tindran l'última paraula

La barrera que han superat els dos parcs és el tercer i penúltim obstacle abans que els projectes solars siguin una realitat. Ara, la seva execució depèn dels ajuntaments afectats en cada cas, és a dir Castell de MurTalarn Tremp, que han d'aprovar els permisos d'obres sol·licitats per l'empresa promotora.  

Si bé a priori els consistoris no s'hi podrien oposar -en cas que els permisos estiguin en regla- sí que seria possible interposar-hi recursos en contra. Actualment, i sumats a aquestes dos centrals, hi ha un total de set parcs solars projectats al Pallars Jussà.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació