Dimecres, 16 d'octubre de 2024
municipis

El Govern desencalla l'Estatut de Municipis Rurals, que inicia el seu tràmit parlamentari

El text, que va decaure en la legislatura anterior, tira endavant sense cap modificació

Pallars Digital Pallars | 16 d'octubre de 2024 a les 11:15
El Consell Executiu reunit aquest dimarts | R. Moreno / ACN
El Govern ha aprovat l'Estatut de Municipis Rurals. El Consell Executiu ha donat llum verda aquest dimarts al projecte de llei, que inicia el seu tràmit parlamentari. Aquest projecte de llei ja s'havia aprovat la legislatura passada, amb l'executiu liderat per Pere Aragonès, però la iniciativa va decaure quan es va acabar la legislatura de manera anticipada.

Ara, el Govern de Salvador Illa la torna a tirar endavant, sense cap modificació respecte al text anterior. L'executiu ja va anunciar la seva intenció d'aprovar la iniciativa la setmana passada, després de reunir-se amb les entitats impulsores de l'Estatut. S'espera que la llei beneficiï 596 municipis rurals, inclosos tots els del Pallars a excepció de la Pobla de Segur i la ciutat de Tremp.
 
 

Beneficis fiscals i una borsa d'habitatge

La llei incidirà en l'àmbit fiscal per oferir deduccions en l'IRPF per trasllat, rehabilitació o adquisició de la residència habitual a un municipi rural; econòmic, per dotar els municipis de més autonomia financera i impulsar mesures d'incentivació de l'activitat; i d'habitatge, amb la creació d'una borsa d'habitatge rural i mesures per incentivar la rehabilitació. També es crearà un portal únic a la seu electrònica per simplificar la burocràcia i impulsar una connectivitat digital fiable i de qualitat.

Segons el Govern, la llei busca aconseguir l'equilibri territorial i la igualtat material dels habitants dels municipis rurals i dotar les administracions locals de les comarques rurals de les eines adequades per poder prestar els serveis. També vol establir un sistema de finançament propi, afavorir l'arrelament i evitar el despoblament. A més, es proposen garantir l'accés dels residents als serveis públics bàsics.
 

El Govern crea el Comissionat per a les relacions interpirinenques

D'altra banda, el Consell Executiu ha aprovat la creació del Comissionat per a les relacions interpirinenques, que estarà presidit per Joan Ganyet, alcalde de la Seu d'Urgell entre 1983 i 2003. L'òrgan treballarà en coordinació amb diferents administracions per harmonitzar les polítiques públiques de cooperació transfronterera i dissenyarà actuacions específiques per impulsar l’activitat econòmica, social, i en matèria d’infraestructures i de protecció del medi ambient als Pirineus. 

 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació