Divendres, 18 d'octubre de 2024
habitatge

Limitar els pisos turístics: una via per intentar combatre la manca d'habitatge al Pallars

Tremp, Sort, Talarn i Rialp són els únics que han posat algun topall, mentre que d'altres han suspès noves llicències per redactar una ordenança

Tomàs Garcia Espot Pallars | 18 d'octubre de 2024 a les 15:52
Sort és l'últim municipi que ha aprovat regular els HUT | M. Lluvich / ACN
L'auge dels pisos turístics és una realitat patent a Catalunya, al Pirineu i també al Pallars, zones amb un alt grau de turistificació. Una dinàmica que va intrínsecament lligada amb la greu crisi de l'habitatge, que provoca que molta gent -especialment els joves- no pugui establir-se o tornar a viure a les comarques pallareses degut a la manca d'oferta o dels alts preus del lloguer.

Davant d'aquesta situació, el desembre de 2023 el Govern va aprovar un decret llei per regular els Habitatges d'Ús Turístic (HUT). La normativa establia que els municipis amb problemes d'accés a l'habitatge o amb més de 5 pisos per cada 100 habitants havien de demanar una llicència urbanística prèvia i una autorització turística abans de permetre el funcionament d'un allotjament d'aquest tipus.
 
 

Tot i que en un principi la norma incloïa 15 municipis del Pallars (11 del Sobirà i 4 del Jussà), finalment el pacte entre ERC PSC va rebaixar el nombre de municipis afectats de 263 a 140. En conseqüència, el decret llei només englobava Tremp i Sort, ja que van ser declarades com a zones tensionades pel preu del lloguer. A més, eliminava el topall de 10 pisos per cada 100 habitants, i deixava en mans dels ajuntaments fixar el límit.

Tanmateix, abans que el decret llei obtingués llum verda, dos municipis pallaresos ja havien posat fil a l'agulla per intentar limitar els pisos turístics. El primer va ser Rialp, que l'any 2022 establia que només el 10% del parc d'habitatge privat podia destinar-se a aquest fi. Aleshores, el topall suposava que dels 707 immobles particulars, 77 eren pisos turístics. Ara bé, segons dades de la Generalitat del 2023, el municipi tenia ja 85 allotjaments turístics.

D'altra banda, l'abril de 2023 l'Ajuntament de Talarn aprovava una ordenança que prohibia atorgar més de tres llicències turístiques a l'any. A més, exigeix als propietaris de HUT que estiguin empadronats al municipi almenys des de fa dos anys i mig, i que com a mínim el 50% dels pisos destinats al turisme siguin de la seva titularitat.
 
 

Les capitals mouen fitxa

Després d'aquests, les dos capitals pallareses també han mogut fitxa per pal·liar aquesta problemàtica. Per una banda, aquest juliol Tremp ha fixat un límit de dos pisos turístics per cada 100 habitants. Una mesura que només afectarà els habitatges de la ciutat, però no els de la resta de nuclis del municipi. Així mateix, les llicències turístiques es renovaran cada cinc anys.

 
Mentrestant, l'Ajuntament de Sort va aprovar el passat 8 d'octubre una norma similar. En aquest cas, la regulació implica limitar els HUT a dos per cada propietari que estigui empadronat almenys des de fa tres anys. A més, estableix que un pis turístic haurà d'estar vinculat a una plaça d'aparcament si vol funcionar, i que tampoc podrà fer-ho si una comunitat de veïns s'hi oposa. D'altra banda, els grans tenidors (5 pisos o més) només podran destinar el 20% dels seus habitatges a aquesta activitat.

A banda de limitar els pisos turístics amb aquesta nova ordenança, la capital del Pallars Sobirà també en va aprovar dos més per tal de fomentar el mercat d'habitatge. En primer lloc, aplicant una bonificació del 50% sobre l'Impost de Béns Immobles (IBI) a tots aquells pisos que es posin al lloguer residencial a través de la Borsa d'Habitatge del Consell Comarcal del Pallars Sobirà. En contrapartida, el consistori sancionarà amb un recàrrec del 50% sobre el mateix impost a aquells habitatges que estiguin buits. Aquesta última mesura també la va aprovar la Pobla de Segur durant el setembre amb el mateix objectiu.
 
 
 

Vall Fosca i Alt Àneu, els següents

Els qui, previsiblement, seguiran el mateix camí són la Torre de Capdella i Alt Àneu. La primera va prorrogar durant un any més la prohibició d'atorgar noves llicències turístiques. Aquest és el pas previ que ja van aprovar en el seu moment Tremp i Sort abans de redactar una nova ordenança reguladora.

També ha estès la prohibició l'Ajuntament d'Alt Àneu, que té previst aprovar el topall als pisos turístics abans de l'estiu. Es tracta d'un cas rellevant, ja que és el segon municipi del Pallars amb el nombre més alt d'Habitatges d'Ús Turístic (97). Després que Sort aprovés l'ordenança, el Sindicat d'Habitatge del Pallars Sobirà -que havia col·laborat en la seva redacció- va instar els altres ajuntaments pallaresos a sumar-se a la iniciativa.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació