Dilluns, 28 d'octubre de 2024
Meteorologia

La Vall Fosca acumula prop de 2.000 litres de pluja en l'últim any

És el nivell més alt de precipitació registrat en un any natural des de l'inici del nou segle

Pallars Digital Vall Fosca | 24 d'octubre de 2024 a les 12:00
Un riu de Vall Fosca baixant ple gràcies a les últimes pluges | Vall Fosca Climàtica
En els últims 12 mesos l'aigua ha sigut una de les grans protagonistes a la Vall Fosca. És dels indrets del país on més ha plogut, concretament a Capdella, on en aquest darrer any s'han recollit 1.932 litres per metre quadrat, tal com explica Vall Fosca Climàtica. És el nivell més alt de precipitació en un any natural des de l'inici del nou segle.
 
Un període ben humit que va començar el 17 d'octubre de 2023 quan, després d'un inici de mes força sec, la pluja va fer un "tímid" acte de presència. Des d'aleshores, les precipitacions han batut rècords, deixant enrere un temps on la sequera ha portat la veu cantant.
 
El setembre d'enguany n'és el millor exemple, ja que ha sigut el més plujós del que portem de segle. Al municipi de la Torre de Capdella, per exemple, les pluges acumulades han superat els 150 litres, mentre que en altres punts de la zona s'han sobrepassat els 300. Segons Vall Fosca Climàtica, en aquest primer mes de tardor ha plogut tant com en els tres mesos de l'estiu.
 
A l'estany de Saburó, mentrestant, han caigut 304,8 litres, 296 al de Filià, 252 a la Central de Capdella i 243,2 litres a Estany Gento. Aquest volum d'aigua tan alt, però, podria fer témer a alguns un nou episodi de riuades com els que es van viure els anys 1907, 1937 i 1982.
 
Tanmateix, no hi ha prou evidències per pensar que això pugui tornar a passar, segons aquest portal especialitzat en climatologia i meteorologia. Ara bé, tenint en compte que possiblement la pluja tampoc donarà treva durant els pròxims mesos, tota precaució és poca.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació