Dilluns, 28 d'octubre de 2024
fem-ho fàcil

Les notícies més destacades del 17 al 23 d'octubre en Lectura Fàcil

Suplement setmanal de Pallars Digital i Alba Jussà amb el suport de la Diputació de Lleida

Pallars Digital Pallars | 26 d'octubre de 2024 a les 08:11


 IMPORTANT:
Recomanem llegir les notícies de la secció Fem-ho fàcil des de l'ordinador 
perquè el format s'ajusta a les pautes de Lectura Fàcil.
En cas de fer-ho des del mòbil, cal posar-lo en format horitzontal. 


Licors Portet ha guanyat 2 medalles
al concurs Mundial de Brussel·les

Dia 17 d'octubre de 2024
 

Imatge de les 2 ratafies premiades de Licors Portet. Foto: Licors Portet


La fàbrica Licors Portet de la Pobla de Segur
ha guanyat 2 medalles de la categoria 
Spirits Selection del Concurs Mundial de Brussel·les. 

El Concurs Mundial de Brussel·les és una competició 
per premiar els millors vins i licors del món. 
La categoria Spirits Selection és per valorar
els licors com la ginebra, el whisky 
i licors tradicionals com la ratafia. 

Licors Portet ha guanyat una medalla d’or
per la Ratafia dels Raiers Reserva de l’Avi Joan. 
També ha obtingut una medalla de plata
per la Ratafia Portet 1883 Reserva 33 Llunes.  

Licors Portet es va fundar l’any 1883,
i és una empresa familiar. 
Miquel Portet, ha explicat que aquestes medalles
han sigut un reconeixement a l’esforç i la passió
per conservar aquesta tradició familiar.

Licors Portet ha guanyat més de 50 premis
des de l’any 2011.    



Ha arrencat la campanya de captació de fons
Arrela’t a l’Alt Pirineu i Aran

Dia 18 d'octubre de 2024
 

Imatge del Laboratori Escènic d’Application Rejected. Foto: Application Rejected


El dimarts 15 d’octubre va arrencar una campanya
de captació de fons o matchfunding a l’Alt Pirineu i Aran. 

Aquesta campanya es diu Arrela’t a l’Alt Pirineu i Aran
i ajuda 6 projectes a buscar finançament
per desenvolupar-se al territori. 

Aquest finançament s’aconsegueix 
a través de donacions voluntàries 
als diferents projectes seleccionats.

Tothom que hi vol col·laborar pot fer una donació
a través de la plataforma Goteo fins al 14 de desembre. 

A part de les donacions voluntàries de la població,
els consells comarcals de l’Alt Pirineu i Aran
fan una donació de 4.000 € a cada projecte. 

A la convocatòria d’aquest any de l’Arrela’t,
hi ha 3 projectes vinculats al Pallars Jussà i Sobirà. 

- L’Ona i Escar el cargol: 
projecte social i educatiu que consta 
d’un llibre per a infants de 4 a 8 anys. 
L’objectiu del llibre és treballar la gestió de conflictes
i donar eines a les famílies i als docents
sobre com abordar-ho.  

- Laboratori Escènic d’Application Rejected: 
projecte cultural i itinerant 
dedicat a promoure les arts escèniques
en entorns on és poc comú trobar-les. 
L’objectiu d’aquest laboratori és descentralitzar la cultura
i fer-la més present a la comarca del Pallars Sobirà. 

- Associació Agaliu: 
projecte d’acompanyament integral
a persones en situació o risc d’exclusió social. 
L’objectiu de l’entitat és acompanyar les persones 
d’aquest col·lectiu, per millorar- ne la qualitat de vida.

Els altres 3 projectes són:

- El Refugi, llibreria de pensament crític
ubicada a la Seu d’Urgell. 

- La Remeiera, espai per a tallers i projectes
al Pont de Suert. 

- El Jardí d’Animació en Acció,
cooperativa de l’Alta Ribagorça 
que ofereix serveis d’animació sociocultural. 

Trobareu més informació dels 6 projectes
a la web d’Arrela’t i a la plataforma Goteo.     



S’ha celebrat el concurs de formatges
de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell

Dia 21 d'octubre de 2024
 

Imatge del tast de formatges de la Fira de Sant Ermengol. Foto: @oscarordeig


El cap de setmana del 19 i 20 d’octubre
es va celebrar de la Fira de Sant Ermengol
a la Seu d’Urgell. 

Una activitat d’aquesta fira és el Concurs
de Formatges Artesans del Pirineu,
en què productors de formatges de tot el Pirineu
presenten tota mena de formatges. 

Aquest any, 4 formatgeries del Pallars
han guanyat 6 medalles algun premi al concurs. 

Casa Mateu de Surp ha guanyat 3 medalles:
- Una medalla d’or pel formatge de pasta cuita.
- Una medalla de plata pel formatge Tou d’ovella.
- Una medalla de bronze pel formatge Serra Fumat. 

La formatgeria Montsent de Pallars de Rialp
ha guanyat una medalla de plata pel formatge Colomina. 

La formatgeria Formatges de Pallars-Sinyó de Miravet
ha guanyat una medalla de plata per Lo Topí de Ratafia. 

La formatgeria Formatges Vilavella ha aconseguit
una medalla de bronze pel formatge Fort Curat. 

Aquest any la fira de Sant Ermengol 
ha tingut rècord de visitants.
S’han venut més de 8.500 tiquets 
per a les degustacions dels formatges 
de les 50 formatgeries que han participat en la fira.



Lídia Puyals és la nova campiona 
de Catalunya d’Ironman

Dia 22 d'octubre de 2024
 

Puyals arribant a la meta de l'IronCat. Foto: Cedida


El dissabte 19 d’octubre, l’atleta de la Pobla de Segur 
Lídia Puyals, va guanyar l’IronCat a l’Ampolla (el Baix Ebre). 

L’IronCat és el campionat de Catalunya d’Ironman. 
És una competició similar als triatlons.
Els atletes han de córrer 42 quilòmetres,
han de nadar 3.800 metres 
i han de fer 180 quilòmetres en bicicleta. 

Lidia Puyals va fer l’IronCat en 10 hores i 10 minuts. 
Va ser la més ràpida en fer la prova 
i s’ha convertit en campiona de Catalunya de l’Ironman. 

Ella mateixa ha explicat que ser campiona de Catalunya
ha sigut una recompensa per tot l’esforç que ha fet
per preparar-se per a aquesta competició.    



Neix la iniciativa Pallars Gastronòmic

Dia 23 d'octubre de 2024
 

Presentació de la iniciativa de Pallars Gastronòmic a Gerri de la Sal. Foto: M. Lluvich / ACN


El dimarts 22 d’octubre es va presentar Pallars Gastronòmic
a l’Alfolí de Gerri de la Sal. 

Pallars Gastronòmic són més de 80 empreses agroalimentàries,
restaurants i ens públics del Pallars Jussà i Sobirà.
S’han unit per fer valdre la gastronomia,
els productes i la cuina de les 2 comarques. 

Tots els participants en aquesta iniciativa
han creat una carta amb 10 compromisos
per donar valor al producte 
i a la identitat de la cuina Pallaresa. 

Totes les empreses que formen de la iniciativa
penjaran en un lloc visible aquesta carta. 

Alguns dels objectius de Pallars Gastronòmic 
són unir el sector, generar i reforçar vincles entre empreses
i promocionar productes del Pallars com la girella. 

La tècnica de l’Ajuntament de Tremp, Dolors Etxalar,
ha explicat que Pallars Gastronòmic
està obert a tots els productors i establiments del Pallars.  


AMB EL SUPORT DE:

    

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació