Dimecres, 6 de novembre de 2024
inclusió

«Fem Pinya», la nova xarxa de famílies del Pallars amb persones amb necessitats especials

L'associació vol ser un punt de trobada per compartir inquietuds i treballar per a la gent amb diversitats funcionals, sensorials, físiques o intel·lectuals

Pallars Digital Pallars | 6 de novembre de 2024 a les 12:21
L'entitat va néixer el passat 29 de febrer, dia de les malalties minoritàries | ACN
El Pallars compta des de fa poc temps amb una nova associació que lluita per la inclusió social. Es tracta de Fem Pinya, que vol fer xarxa amb famílies de les comarques pallareses que tinguin persones amb necessitats especials. Una de les seves promotores, Lídia Juanmartí, de Sort, ha explicat a Pallars Digital la seva experiència i els motius per crear l'entitat.

El seu primer fill va néixer amb una malaltia minoritària, però ja abans de saber el diagnòstic, van poder compartir inquietuds i coneixements amb una altra família. Això els va ajudar moltíssim i, temps després, van pensar que tota la força i esforç que havien tingut podria projectar-se enfora i convertir-se en una iniciativa transformadora.
 

Així és com neix Fem Pinya, que es va crear el passat 29 de febrerdia de les malalties minoritàries. Segons Juanmartí, l'associació sobretot està enfocada a les famílies, d'on creuen que "neix la força i des d'on poden fer xarxa, compartir inquietuds, tenir espais segurs i poder demanar recursos a les administracions".
 
En aquest sentit, apunta que "estem en un entorn privilegiat, on tot és molt proper, però també estem molt segregats", fet que sovint dificulta l'accés als serveis més específics. Per aquest motiu, Fem Pinya també vol ser una via per unir les famílies que ho necessitin i així poder garantir l'ajuda professional.

Així mateix, Lídia Juanmartí explica que l'objectiu és aconseguir una transformació social, que la societat sigui més inclusiva i poder visibilitzar la seva realitat. De moment, han creat un grup de WhatsApp on ja són una vintena de famílies. Amb elles volen organitzar activitats com xerrades, tallers, formacions, així com facilitar espais d'oci i de suport.
 

«Com més sumem millor»

D'altra banda, la impulsora de Fem Pinya matisa que l'entitat està oberta a tothom, i que "no cal que hi hagi un diagnòstic, sinó una incertesa; com més sumem millor". De moment, aquest cap de setmana duran a terme una excursió adaptada al Parc Natural de l'Alt Pirineu per començar-se a conèixer i assentar les bases per a futurs projectes. Un dels més importants és la creació d'un directori, un mapa de recursos que hi ha al Pallars "per saber a quines portes has d'anar a picar", explica Juanmartí.
 


Altres notícies que et poden interessar









  

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació