Entre el novembre del 2023 i el novembre del 2024, amb el suport de la Unió Europea, s'ha desenvolupat el projecte Y4GreenERF de comunicació i consciència mediambiental en el marc de les polítiques de cohesió social, regional i el pacte verd europeu, del qual aquest dijous se’n van presentar les conclusions en el marc de l’acte de celebració de 20 anys de l’Euroregió Pirineus Mediterrània al Palau de Pedralbes, a Barcelona.
La política regional de la Unió Europea ha permès construir el projecte Y4GreenERF, que serveix d’experiència i que es podrà replicar, amb l’objectiu que les noves generacions s’empoderin i liderin un canvi social de respecte i cura del medi ambient.
Les principals conclusions del projecte que es van presentar ahir són que els joves de l’Euroregió cada cop són més conscients dels canvis que viuen i de la responsabilitat que tenen, tan individualment col·lectiva, per millorar els hàbits de la societat i avançar cap a una Europa Verda.
Segons el secretari general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, Xavier Bernard-Sans, en aquests mesos s’ha assolit l’objectiu del projecte Y4GreenERF de “sensibilitzar els joves en la política de cohesió, en tot el que es decideix al nou Parlament Europeu i la Comissió Europea” i ha fet una crida als joves a què “aportin el seu punt de vista i les seves idees per millorar i traslladar les polítiques de cohesió de la Unió Europea a tots els territoris”.
Els més de 700 joves que han participat en els tallers que s’ha fet durant dotze mesos és que el canvi d’hàbits és l’únic camí per assolir un futur millor. Durant les activitats, les principals demandes que els joves han elevat a les institucions europees són: construir més carrils bici, obrir més botigues d’intercanvi a tots els pobles, fer més jardins verticals a escoles asfaltades, tenir cura de l’aigua, més transport públic de dia i de nit, ajudar al comerç local i consumir productes de proximitat, entre d’altres.
Y4GreenERF en dades
El projecte euro regional s’ha treballat en quatre idiomes: català, occità, francès i castellà, i s’ha construït sobre cinc grans eixos: mobilitat, alimentació, consum, natura i habitatge.
S’han fet accions a 18 municipis de l’Euroregió on s’han explicat 22 projectes finançats amb Fons Europeus a la ciutat de Girona, Figueres, Palamós, Olot, Perpignan, Nîmes, Bourg-Madame, Castelnau Magnoac, Montpellier, Narbonne, Carcassonne, Toulouse, Lleida, Reus, Tarragona, Palma, Barcelona i Cubelles. En total han participat 716 joves.
El projecte Y4GreenERF està coordinat per l' AECT Euroregió Pirineus Mediterrània amb la col·laboració de la Universitat de Girona, d'ADRET, AMIC, AMIC Illes Balears, Young Europeans Toulouse, per les joventuts JEF PyrMed.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi