Dimecres, 18 de desembre de 2024
inundabilitat

Els càmpings del Pallars lamenten la «focalització» que ha fet el Govern per prendre mesures arran de la DANA

Rebutgen les "solucions quirúrgiques” i demanen que no es faci pública la llista dels 16 establiments més afectats per no "criminalitzar-los"

Pallars Digital Pallars | 15 de novembre de 2024 a les 08:20
Un càmping del Pallars Sobirà | M. Lluvich / ACN
L’Associació de Càmpings de Lleida ha criticat que el Govern hagi "focalitzat" a l'Alt Pirineu la majoria de càmpings que haurien d'accelerar mesures de protecció per la DANA del País Valencià. El membre de junta de l'entitat, Tomàs Sentenach, ha explicat que el sector no ha entomat bé que es parli de "solucions quirúrgiques" i demana no fer pública la llista dels 16 establiments afectats per no "criminalitzar-los".

 
Sí que ha insistit, però, en la necessitat de buscar mesures per gestionar el risc. En aquest sentit, Sentenach assegura que tenen redactat un pla pilot de sistemes d’alertes primerenques d’inundació (SAPI), no només pels càmpings, sinó per la població en general, que al seu moment, quan es va exposar al Govern, "no va interessar".
 
Segons l'Associació de Càmpings de Lleida, per aplicar el SAPI hi va haver una manca de finançament i de confiança per part dels polítics en els sistemes per prevenir inundacions. Amb plans d’autoprotecció i sistemes d’avisos eficients, Sentenach explica que "és més fàcil" evacuar un càmping de l’Alt Pirineu que de qualsevol altra zona perquè són petits. Sentenach exposa que en una hora es pot fer.

 
Per a Sentenach, el perill d’inundabilitat és molt ampli i afecta molts equipaments i habitatges de tot el país, i no entén com és que ara només es parla de 16 càmpings, la majoria dels quals es troben al Pallars Sobirà. Des de l’associació lleidatana es demana actualitzar totes les fitxes de càmpings que s’han fet públiques, atès que hi ha molta informació obsoleta i, sobretot, reclama que es parli amb el sector.
 
El malestar per l’assenyalament per part del Govern als càmpings és compartit per la Federació Catalana de Càmpings, que ja ha demanat una reunió "urgent" amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, per trobar solucions i gestionar el risc a què estan sotmesos.
 

L'exemple de la Val d'Aran

Els càmpings del Pirineu tenen molt presents els aiguats de 1982 i de 2013. En el cas dels darrers, tal com explica elDiario.es, el sistema d'alertes mitjançant sensors instal·lats als capçals dels rius de la Val d'Aran va sevir per evitar que les conseqüències fossin majors i no s'haguessin de lamentar víctimes mortals. Uns sensors que es van instal·lar pocs mesos abans de les inundacions i els avisos dels quals van donar marge per evacuar unes 400 persones.


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació