Dimecres, 18 de desembre de 2024
bruixeria

Esterri d’Àneu clou els 600 anys de la llei contra la bruixeria més antiga d'Europa amb una trobada internacional

Amb activitats durant tot l’any, el gran objectiu ha estat restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència de gènere

Pallars Digital Esterri d'Àneu | 18 de novembre de 2024 a les 11:27
La trobada ha comptat amb convidades especials, incloses descendents de dones acusades de bruixeria als Pirineus | Dansàneu
Les Valls d'Àneu han clos aquest cap de setmana la commemoració dels 600 anys del seu text de bruixeria -el més antic d'Europa- amb la 4a Trobada Feminista Internacional a Esterri. Impulsada pel Festival Dansàneu i el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, l'esdeveniment ha comptat amb convidades especials, incloses descendents de dones acusades de bruixeria als Pirineus i la filòsofa Silvia Federici, que ha intervingut en línia des de Nova York.
 
La trobada ha servit per reflexionar sobre el passat i el present de la persecució de dones sota l'acusació de bruixeria. S'han combinat accions de recuperació de la memòria històrica i també s'han intercanviat experiències i propostes de resistència davant d'allò que es denominen caceres actuals.
 
Aquesta trobada forma part de la commemoració del sisè centenari de les Ordinacions de les Valls d'Àneu, la primera llei europea que perseguia la bruixeria com a crim, un artefacte jurídic que va obrir la porta a la persecució de gairebé un miler de dones a Catalunya i unes 200.000 a Europa.
 

Un any de commemoració

A banda d'aquesta trobada, que també suma el suport de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i de l'Institut Català de les Dones, el Dansàneu i el Consell Cultural han organitzat actes commemoratius, acadèmics i reivindicatius realitzats durant aquest 2024. 

Un dels més destacats és l'espectacle Les filles de Lilit, una coproducció del Festival Dansàneu en col·laboració amb el festival Clàssics i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). L'espectacle, que va es va estrenar el 4 d'agost a Borén (Alt Àneu), es podrà tornar a veure el pròxim 4 de desembre al CCCB de Barcelona.
 
Una altra de les propostes relacionades amb aquestes temàtiques, impulsades pel Festival Dansàneu i que han tingut continuïtat al llarg de l'any és la instal·lació artística Bruixes de dol, comissariada per la periodista Ivet Eroles i assessorada per Núria Morelló, membre de la campanya, i que es podrà veure el mes de febrer vinent a la seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI).


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació