Divendres, 20 de desembre de 2024
salut

L’Hospital del Pallars estrena un sistema que permet seguir remotament des de Lleida els pacients crítics

L’innovador projecte de Tele UCI ha estat guardonat a Madrid als Premis Ennova Health 2024

Pallars Digital Tremp | 20 de novembre de 2024 a les 08:40
El nou tele UCI de l'hospital pallarès i de l'Arnau de Vilanova | Hospital del Pallars
L'Hospital del Pallars ha posat en marxa, juntament amb els hospitals Arnau de Vilanova i el Santa Maria de Lleida, el projecte Tele UCI territorial, presentat al Mobile World Congress d'enguany. Es tracta d’un projecte innovador que permet que els pacients crítics i semicrítics monitorats a Urgències o l'hospital pallarès puguin ser valorats a distància per metges de l’Arnau.

Això és possible gràcies a dispositius de salut digital com càmeres robòtiques que permeten l’accés telemàtic i eines que faciliten el monitoratge a temps real amb dades de dispositius connectats al pacient. Aquesta tecnologia està instal·lada a Urgències, a la planta d’hospitalització de l’Hospital del Pallars i a un centre de comandament a l’UCI de l’Arnau de Vilanova, equipat amb una estació de treball específica amb sis pantalles.
 

El tele UCI permet el monitoratge en temps real dels pacients. Foto: Hospital del Pallars


Les pantalles del centre de comandament mostren els diferents programes d’informació clínica, les imatges de radiologia, els resultats de laboratori, el monitor integrat de constants vitals, els dispositius mèdics de suport orgànic i la imatge del pacient amb alta resolució, mentre es manté una videoconferència en temps real amb els professionals sanitaris que estan atenent el pacient a l’Hospital del Pallars i, si és necessari, amb la família del pacient.
 
D’aquesta manera, el metge intensiu des de l’Hospital Arnau de Vilanova, d’acord amb els professionals del Pallars, decideixen si el pacient s’ha de traslladar a l’UCI de l’Arnau o del Santa Maria, o pot romandre al mateix hospital. Jesús Caballero, director clínic territorial de Pacients Crítics de Lleida, explica que l’aplicació d’aquesta tecnologia ajuda els professionals sanitaris locals i referents a actuar, consensuar i millorar la presa de decisions clíniques en benefici dels pacients i del seu entorn afectiu.
 

S'ampliarà a altres hospitals del territori

El projecte està coliderat per Eduard Sanjurjo, director assistencial de l’Hospital del Pallars, i per Montse Vallverdú, cap de la Secció d’activitat extra UCI de l’Arnau. Segons Caballero, aquest model és "de vital importància" per a un territori "geogràficament dispers" com Lleida, on existeixen hospitals que no tenen UCI i que depenen de l’Arnau de Vilanova.

L’objectiu és ampliar aquest projecte a altres hospitals de la demarcació, com ara el de Vielha o la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. En aquest sentit, afegeix que aquest "projecte innovador" demostra que la tecnologia pot ajudar a millorar el model de salut basat en les persones: pacient, professional i família, i a "millorar l’equitat de les cures crítiques".
 
 

Premi Ennova Health 2024

El projecte Tele UCI ha estat guardonat als Premis Ennova Health 2024, atorgats pel Diario Médico i Correo Farmacéutico, en les categories telesalut i e-learning. Els Premis Ennova Health són un reconeixement a la tasca dels professionals, institucions i empreses que han impulsat iniciatives digitals que aporten valor, contribueixen a la sostenibilitat del sistema i milloren la qualitat de vida dels pacients. Els Premis s’han entregat aquest mateix dimarts al Real Teatro del Retiro de Madrid.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació