Dijous, 21 de novembre de 2024
patrimoni

Un fragment del retaule gòtic d’Escalarre torna al poble més d’un segle després

La Generalitat va comprar la peça per 25.000 euros a un antiquari de Gràcia, on va ser trobada per casualitat

Pallars Digital Escalarre | 21 de novembre de 2024 a les 08:39
La peça quedarà exposada a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu | M. Lluvich / ACN
Un fragment del retaule de Sant Martí d’Escalarre, al municipi de la Guingueta d'Àneu, ha tornat al temple més de 100 anys després. L’últim rastre documentat que se’n conservava eren unes imatges de principis del segle passat del fotògraf Josep Morelló. Després se’n va perdre la pista fins que l’historiador lleidatà Albert Velasco va donar l’avís que un antiquari posava a la venda una peça del Mestre de Son.

Velasco es va posar en contacte amb Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, per tal de recuperar aquesta joia del gòtic. Posteriorment, el maig del 2024, la Generalitat va autoritzar la compra per 25.000 euros. Ara, la peça forma part de la Col·lecció Nacional de Catalunya i s'exposarà a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu per motius de seguretat i conservació.
 

El retaule va ser pintat a finals del segle XV pel conegut com a Mestre de Son. Foto: M. Lluvich / ACN


El retaule es troba repartit entre museus i col·leccions particulars de tot el món i se n'han documentat fragments repartits pels Estats Units i Europa. En el cas de la taula que ha tornat a Escalarre, va ser adquirida a Suïssa per l'antiquari Albert Martí en un catàleg que no proporcionava cap dada sobre la seva procedència.

Aquest dimecres, el fragment -que correspon al primer pis de l’esquerra del retaule- s'ha presentat a l'església de Sant Martí d'Escalarre en un acte que ha reunit desenes de persones, presidit per la consellera de Cultura, Sònia Hernández. El retaule va ser pintat a finals del segle XV pel denominat Mestre de Son, que va treballar en diferents retaules d’esglésies de les Valls d’Àneu.

 

Bon estat de conservació

La restauradora de l’Ecomuseu, Marta Prunera, ha explicat que la peça es troba en un "bon estat" de conservació i que s’hi aprecien intervencions anteriors. La capa pictòrica es troba "lleugerament clivellada" i la pintura presenta un "vernís excessivament brillant com acabat". Prunera ha destacat també que la pintura va ser "retocada posteriorment" a la seva creació, mitjançant el repintat de les esveltes generades entre les unions de les fustes.

El retoc cromàtic "no és l’adequat" segons han pogut apreciar amb llum ultraviolada. En aquest sentit, es planteja una intervenció preventiva i realitzar una neteja superficial de l’obra, eliminar repints, reintegrar-los cromàticament de nou i consolidar les capes en perill de despreniment.
 

La consellera de Cultura, Sònia Hernández, presentant el fragment a l'església de Sant Martí. Foto: M. Lluvich / ACN

Restitució cultural

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Sònia Hernández, ha explicat que la compra de peces com aquesta i el seu retorn és bàsic per la restitució cultural d’un determinat territori. Hernández ha realçat el paper dels historiadors i antiquaris per fer possible aquesta compra que quedarà dipositada a l’Ecomuseu.
 
Finalment, el director de l’Ecomuseu, Jordi Abella, ha destacat la importància de la recerca, que ha permès localitzar aquest fragment de retaule, i poder comptar al Pirineu d’un equipament com l’Ecomuseu, que està integrat al registre de museus de la Generalitat. 

Abella també apunta que la compra del fragment de retaule gòtic va ser "una gran oportunitat per restituir part d’aquest patrimoni pirinenc". La incorporació d’aquesta peça ajudarà a donar un important impuls a la tasca de recerca i divulgació de l’art medieval, gòtic i barroc en què estan treballant fa anys, ha indicat el director.



Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació