Diumenge, 22 de desembre de 2024
agricultura

El reg de la Conca de Tremp: una obra clau pel futur agrari de la comarca

La segona fase dels treballs, que permetrà ampliar la superfície regable, afecta tant la capital del Pallars Jussà com el municipi de Talarn

Pallars Digital Pallars Jussà | 21 de novembre de 2024 a les 10:31
Part de les primeres obres de modernizació del regadiu, a la zona de comportes del pantà de Sant Antoni | M. Lluvich / ACN
La licitació de les obres d'ampliació i modernització del reg de la Conca de Tremp ha estat rebuda amb satisfacció i optimisme al Pallars Jussà, especialment pel seu sector agrari. Els treballs havien quedat aturats l'any 2015 per manca de pressupost, però a partir d'ara, la segona fase dels treballs -pressupostada en gairebé 10 milions d'euros- permetrà completar les actuacions pendents.

 
Les obres, iniciades l'any 2011, van executar la captació al pantà de Sant Antoni i els primers 1,5 quilòmetres de la canonada principal, amb una inversió de 6,5 milions d'euros. Amb la segona fase es completaran els 1,8 quilòmetres que resten d'aquesta canonada, i que afecta els municipis de Talarn i Tremp. L'últim dia per presentar ofertes és el 18 de desembre, i, un cop contractades les obres el termini d’execució serà de 16 mesos.
 

Un reg modern

La modernització i ampliació d'aquesta infraestructura -clau per al futur agrari del Pallars Jussà- permetrà canviar el sistema de reg antic (per gravetat) per un de modern que funcionarà a pressió. Així, i juntament amb els altres projectes redactats, es calcula que la zona regable de la conca passarà a ser de 4.663 hectàrees (actualment és de 1.850).

Aquesta superfície es correspon a la que es va comprometre a regar FECSA en el seu dia. Per municipis, qui més hectàrees regables tindrà és Tremp, amb 1.149, seguit de Talarn, amb 883, Isona i Conca Dellà (853), Gavet de la Conca (703), Castell de Mur (665), i Llimiana amb 410 hectàrees.
 
El conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig ha manifestat que estan satisfets d’haver aconseguit desencallar les obres, "una infraestructura necessària per a les explotacions agràries i ramaderes del Pallars, demandada històricament per les comunitats de regants i el territori". Per la seva banda, la delegada del Govern al Pirineu i alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, valora que aquesta infraestructura és "imprescindible" en un context de canvi climàtic en què no hi pot haver "una gestió ineficient de l’aigua".

En els darrers anys s’ha estat treballant per a veure on hi havia demanda per part dels regants per a poder iniciar les obres de xarxa de regadiu en alguna zona concreta. Fruit d’aquesta actuació, durant l’any 2023 es va aconseguir l’adhesió de dos zones properes a la captació, i es va decidir continuar amb la canonada principal per a arribar a l’àmbit on es demostrava l’adhesió.
 
Amb aquesta obra, doncs, es dona continuïtat a la canonada principal fins al punt que travessi el riu Noguera Pallaresa, tal com sol·licita la Comunitat de Regants de la Conca de Tremp. De manera complementària, i també tal com demanaven els regants, el Departament i Infraestructures.cat tenen previst acomplir altres antics projectes al marge de l’actuació de la canonada de regadiu. És el cas d’una obra d’un pont sobre un canal de FECSA per a donar accés a una zona regable propera a l’actuació actual.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació