Dissabte, 28 de desembre de 2024
bolets

​Acaba una de les millors temporades de bolets dels últims anys al Pallars

La producció ha estat d'uns 300 quilos per hectàrea, lluny dels anys "excepcionals" de 2014 i 2018

Pallars Digital Pallars | 22 de novembre de 2024 a les 10:13
Tres cistelles de bolets plenes en un bosc pallarès | TGE
La temporada de bolets d'enguany, que ja es dona pràcticament per acabada per l'arribada del vent i el fred, ha estat una de les més bones dels últims anys al Pallars i al Pirineu. Així ho ha explicat el micòleg del Centre Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, que ha dit que en aquesta zona la producció ha estat d'uns 300 quilos per hectàrea.

 
Malgrat que el Pallars hagi estat novament una de les zones de més productivitat a Catalunya, no s'ha arribat als nivells d'anys excepcionals com van ser el 2014 o el 2018, en què es va arribar en alguns casos fins els 600 quilos, uns registres mai superats des que el CTFC disposa de dades.

Per arribar a les produccions d'aquests dos anys "de rècord", hauria calgut que durant l'agost i el setembre ja hi hagués hagut una bona presència de bolets. Aquest any, en canvi, no va ser així per la falta de precipitacions durant els mesos d'estiu. De fet, l'escenari abans de la tardor no era el més optimista perquè, d'una banda, segons explica Martínez, hi havia una sequera "importantíssima", i de l'altra, a l'agost no va ploure com hauria calgut.
 

Bolets cucats per l'excés d’aigua

Les abundants precipitacions que han caigut durant les darreres setmanes han fet que alguns bolets hagin fructificat sobrepassats d’aigua i, en alguns casos, sobretot amb el rovelló, que hagin sortit cucats. Tot i això, l'investigador del CTFC assegura que, en general, la qualitat dels bolets ha estat "molt bona".

Ara, però, amb el fred i el vent la temporada ja es dona per pràcticament tancada i només es poden trobar bolets, tot i que molt pocs, en algunes zones de la Catalunya Central i del Prelitoral.

 

Menys bolets pel canvi climàtic

De cara el futur, l’expert en micologia del CTFC assegura que el canvi climàtic i els episodis de sequera comportaran efectes significatius pel que fa al creixement de bolets a Catalunya. On més afectarà, segons diu, és al Pirineu amb una reducció d’entre el 20% i el 30% de la producció. El motiu, segons defensa, és que els ecosistemes forestals del nord de Catalunya “estan menys adaptats a períodes de sequera perllongats”.
 

Tres rescats al Pallars

La temporada de bolets, a part de fructífera, ha estat també accidentada a casa nostra. Al Pallars s'han produït tres rescats de certa envergadura a Isona i Conca Dellà, a Moror i a Port Ainé. El més greu va ser el rescat prop del barranc de Moror d'un boletaire que havia caigut per un barranc i que presentava principi d'hipotèrmia.


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació