Dimecres, 18 de desembre de 2024
energia

Municipis pallaresos reclamen recuperar la xarxa de distribució elèctrica amb la «Declaració de Girona»

Talarn, Salàs de Pallars, Llavorsí i Tírvia són els únics municipis pallaresos que mantenen el control de la xarxa de distribució

Pallars Digital Girona | 17 de desembre de 2024 a les 08:56
La declaració s'ha presentat en el marc de la jornada 'Desconnectem l’Oligopoli' | AMEP
Municipis i entitats de Catalunya, entre els quals Talarn i Tremp, han reclamat recuperar la xarxa de distribució elèctrica municipal a través de la Declaració de Girona. El document s'ha presentat en el marc de la jornada Desconnectem l’Oligopoli, organitzada per l’Associació de municipis i entitats per l’energia pública (Amep), la Xarxa per la sobirania energètica (Xse) i l’Ajuntament de Girona.

En el text afirmen que les xarxes de distribució d’electricitat "han d'estar subjectes a un control públic efectiu", i també que la titularitat i la gestió privada d'aquestes a l’estat espanyol és una "barrera" per a la transició energètica decidida, distribuïda i participada. En aquest sentit, els municipis i entitats firmants, que superen el centenar, han acordat impulsar canvis normatius per facilitar aquesta transició.

 

Al Pallars, només quatre municipis les conserven

Al Pallars, els únics municipis que encara mantenen el control de les seves distribuïdores són TalarnSalàs de PallarsLlavorsí Tírvia. De fet, Àlex Garcia, alcalde de Talarn, ha estat un dels ponents de la jornada, que ha tingut lloc aquest passat dijous, i en la qual ha exposat la seva experiència amb la xarxa de distribució municipal.

Lluc Salellas, alcalde de Girona, ha detallat les propostes concretes de la declaració, que inclouen mesures per aturar l’enriquiment desproporcionat de les distribuïdores, fomentar la competència real, i garantir la transparència i el control públic de la distribució d’electricitat, entre d’altres.
 
Per altra banda, Patrícia Reche, presidenta de l’Amep, ha recordat que aquestes mesures són urgents perquè l'accés a l'energia és "un dret que jurídicament no està reconegut, però és una necessitat bàsica i essencial de les persones". En aquest sentit, Reche ha destacat el compromís i la responsabilitat del municipalisme "som les administracions públiques les que tenim l’obligació de treballar per assegurar l’accés a aquest dret bàsic a la nostra població".

Guillermo Garcia, regidor de Tarragona, ha destacat que el sistema energètic és un sector estratègic i que garantir el control públic de la xarxa és essencial per protegir els drets dels ciutadans. També ha recordat que la gestió privada és una anomalia pròpia de l’estat espanyol perquè "a la majoria dels països d’Europa la titularitat de les xarxes és pública".
 
A la declaració també s’assenyala que tot i que actualment hi ha desenes de petites distribuïdores, "quatre grans empreses s’emporten el 90% de la retribució per peatges regulats que paguem tots els consumidors". Irene González, membre de la Xarxa per la sobirania energètica, ha recordat que la titularitat pública de la xarxa i la participació de la comunitat "aproparia els beneficis d’explotació al consumidor".


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació