Dilluns, 23 de desembre de 2024
patrimoni

El Parc Natural de l'Alt Pirineu presenta una guia de bones pràctiques per rehabilitar construccions rurals aïllades

El document és una orientació per garantir la conservació i recuperació d’edificacions com bordes o cabanes, tot respectant els valors arquitectònics, ambientals i culturals

Pallars Digital Pallars Sobirà | 20 de desembre de 2024 a les 10:58
La cabana comunal de Bacello d'Àreu, l'any 2023 | PNAP
El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha presentat aquest dimecres la Guia de bones pràctiques per a la rehabilitació de construccions rurals aïllades. Es tracta d'un document clau per garantir la conservació i recuperació d’aquestes edificacions típiques i per promoure un desenvolupament sostenible al territori.

Moltes d’aquestes construccions rurals estan vinculades a l’activitat històrica agroramadera de muntanya, com les bordes, els cortals, les cabanes o les pletes, i també a l’activitat industrial rural, com les serradores i moles hidràuliques, i a l’àmbit eclesiàstic, com les ermites. La guia es distribuirà en format digital al web del Parc i es posaran exemplars en paper a disposició dels ajuntaments i centres d’informació local.
 
La memòria de creació del Parc diu que cal garantir la conservació i regular l’ús de les bordes i cabanes, que són les construccions més abundants dins del Parc. Els canvis d’usos es regulen urbanísticament per mitjà dels catàlegs de cases rurals dels plans d’ordenació urbanística municipal (POUM), i s’ha de vetllar perquè quan difereixin del seu ús original no suposin un perjudici per a la conservació de la resta de valors del Parc, com els ratpenats que hi troben refugi i els trets arquitectònics de la mateixa construcció.

En el cas dels usos turístics que es puguin arribar a permetre, ja siguin com a “refugi”, allotjament rural o similar, o residencials, això no ha de comportar impactes ambientals en el medi en què es desenvolupen; a més, en l’àmbit energètic, han de ser com més autònoms millor i cal prioritzar les energies renovables.
 
A banda de servir com a orientació per a arquitectes, aparelladors, constructors i propietaris a l’hora de planificar rehabilitacions, aquesta eina també serà útil per agilitar els processos d’avaluació i autorització de projectes, cosa que contribuirà al manteniment del patrimoni arquitectònic del territori.


Altres notícies que et poden interessar









  

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació