Divendres, 3 de gener de 2025
Resum de l'any

Anuari: El 2024 al Pallars

Repassem els fets més destacats de l’any que hem deixat enrere a les comarques pallareses

Tomàs Garcia Espot Pallars | 31 de desembre de 2024 a les 12:24
Fem un recull de les notícies més rellevants del 2024 al Pallars | Jordi Ubach
Quan queden poques hores per acomiadar l'any, a Pallars Digital tornem a girar la vista enrere per recordar lo més destacat d'aquest 2024 a les comarques pallareses, posant especial atenció en aquells esdeveniments polítics, socials, culturals i esportius que han marcat casa nostra durant aquest any. Un 2024 ple d'alegries, esperances i canvis, però també d'algunes tragèdies que han sacsejat la societat pallaresa i catalana. 

 Subscriu-te

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport de persones com tu.
 
 

Gener: Àrreu torna a ser accessible

El 2024 al Pallars començava amb una bona notícia. El petit poble d'Àrreu, al municipi d'Alt Àneu, per fi tornava a ser accessible amb vehicle després d'anys incomunicat. El seu cas és un dels que exemplifica millor el procés de despoblament al Pallars i el Pirineu. L'antic nucli va quedar colgat per una allau el 25 de desembre de 1803, en un episodi on van morir 17 persones. Molts anys després, però, el nou poblat també havia quedat deshabitat per manca d'una carretera en condicions. 
 

El nou any, però, també feia reviure de nou un dels episodis més tràgics de la història recent del Pallars, i encara pendent de tancar: el brot mortal de Covid-19 a la residència Fiella de Tremp, l'any 2020, durant el qual van morir 64 persones. A mitjan gener, nous testimonis declaraven davant la justícia: l'exdirectora de la residència, que afirmava que el centre "funcionava correctament" i culpava les monges. L'endemà va ser el torn dels membres del Patronat de la Fundació Fiella, que van criticar l'actuació de Salut durant el brot. Quatre anys després d'aquell terrible succès, el cas continua obert encara en mans de la justícia.

En l'àmbit cultural, però sobretot musical, el Pallars estava d'enhorabona. El jove músic trempolí Mark Boske estrenava el seu primer treball discogràfic, Acariciando mis cicatrices. I quin millor lloc per fer-ho que a la seva ciutat natal. El concert d'estrena va tenir lloc al pub H₂O en la que va ser una nit per a recordar. Reunint la seva pròpia banda, Boske va oferir un directe elèctric, emocionant i fidel a la seva música, caracteritzada pel rock i el pop en castellà i català.

 

Febrer: La revolta pagesa

El 2024 també ha estat un any de reivindicacions, especialment del sector agrícola i ramader. Algunes de les causes són els elevats costos de producció, els preus baixos, la burocràcia o el preu del gasoil. Les protestes han estat extenses i el Pallars no ha estat aliè a les nombroses mobilitzacions que han tingut lloc, i que s'han canalitzat majoritàriament a través de l'organització Revolta Pagesa. Marxes lentes, talls de carretera, manifestacions... el camp ha alçat envers la greu situació de crisi que repercuteix a tota la societat.
 

Diversos tractors tallant l'Avinguda Espanya de Tremp Foto: TGE


Durant el mes de febrer, i coincidint amb les mobilitzacions pageses, un altre assumpte va fer anar de corcoll molts conductors del Pallars: les llargues cues -en alguna ocasió de fins a 13 quilòmetres- que provocava un semàfor a la carretera C-13, entre Salàs i Talarn. L'aparell regulava el trànsit per les obres d'una passarel·la per a vianants i ciclistes a la zona de "La Piràmide". El temps d'espera va causar un gran malestar entre els usuaris, especialment durant els caps de setmana.

 
Una altra anècdota ocorreguda durant aquest mes va implicar un altre element quotidià que va mobilitzar tot un moble. La retirada sobtada i sense previ avís de la cabina telefònica d'Isona, de les últimes que quedaven al Pallars, va provocar la indignació dels veïns. Tot i que ja estava en desús, s'havia convertit en un símbol per al poble. La història va acabar bé (a mitges), ja que la cabina va ser trobada a Cambrils, però en molt mal estat. Isona, però, va recuperar el seu símbol amb una substituta del mateix model.
 

Març: Pedres, maldecaps i canvis

El març va ser un mes de maldecaps, ensurts i disgustos, concretament provocats per les pedres. Les esllavissades a casa nostra són un mal endèmic a casa nostra, i enguany no ha sigut una excepció. El 9 de març, un gran despreniment tallava l'N-260 a l'altura de la Figuereta, entre la Pobla de Segur i Gerri de la Sal. A finals de mes, una altra caiguda de roques causava greus danys en una casa de Santa Engràcia. En tots dos casos, les obres per assegurar els murs no van ser precisament barates.
 

Les roques de l'esllavissada al mig de la carretera. Foto: Cedida


De la preocupació per les esllavissades vam passar al temor pel futur de l'escola pública. A Tremp, un grup de famílies de l'Escola Valldeflors van manifestar-se pel tancament d'una línia d'I3 del centre. El curs passat, la ciutat comptava amb tres grups d'aquesta franja, dos al Valldeflors, i un al Col·legi Maria Immaculada, que és concertat i religiós. La supressió d'un dels grups es va preveure (i feta ja efectiva) per la reducció d'alumnes provocada per la baixa natalitat.
 
I continuen els maldecaps, en aquest cas per l'aigua. La presència a les anàlisis d'un element químic, el nonilfenol, va obligar a restringir el consum de boca en pobles com PerameaSorpe, Alins Rialp. Finalment, però, tot va quedar en un ensurt, i tot apunta que la causa d'aquest episodi va ser un error en l'analítica.

 
Un últim fet destacable d'aquest mes de març tenia a veure amb el nostre diari. Després de 9 anys d'aliança, Pallars Digital es desvinculava de Nació Digital i iniciava un nou camí en solitari. El diari de les comarques pallareses, que enguany ha complert 11 anys de vida, ha estrenat també un nou format i un redisseny de la capçalera, manteniment sempre el compromís amb el periodisme lliure, independent i de proximitat.
 

Abril: Tremp serà ciutat universitària

Però enguany tampoc han faltat bones notícies. A l'abril, i després de diversos anys de gestions, finalment s'anunciava que Tremp acollirà el Grau en Infermeria a partir del curs 2025-2026. El primer curs dels estudis s'iniciarà el setembre del 2025 amb un grup de 20 estudiants, que esdevindran un total de 80 quan s'hagin implantat els quatre cursos. Les pràctiques tindran lloc als diversos centres sanitaris del Pirineu, com per exemple l'Hospital del Pallars. Amb la firma del Protocol de compromís, aquest desembre, es donava el pas definitiu per a la implantació del grau universitari.
 

La delegada del Govern i alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, signant el Protocol de compromís. Foto: TGE


El 23 d'abril, diada de Sant Jordi, també va ser un dia memorable a les comarques pallareses. En una edició "de rècord" i amb una gran afluència de compradors i lectors, els autors del Pallars van ser dels més venuts a les llibreries i parades, amb el permís de Carles Porta, que va triomfar amb Tor: foc encès. Mentrestant, Menjàvom del que tenívom, de Joana BlanchMai és negre el cel del nord, de Marta Boleda, o Tres petits mons, de Jordi Castilló van ser dels títols més aclamats pel públic pallarès.
 

Maig: Tres diputats al Parlament

I el dia 12 de maig se celebraven les eleccions al Parlament de Catalunya. Els comicis van donar la victòria al PSC de Salvador Illa, que seria investit com a nou president de la Generalitat al mes de juny. Mentrestant, els partits independentistes perdien la majoria d'escons a la cambra, mentre que al Pallars aconseguien conservar-la. La notícia més destacada a casa nostra, però, era que tres pallaresos, Neus ComesJeannine Abella i Pepe Vidalobtenien l'acta de diputat.
 

Els tres diputats pallaresos al Parlament de Catalunya. Foto: Jordi Ubach


Pocs dies després, diversos albiraments d'exemplars d'os bru posaven en alerta els veïns de la Vall Ferrera. La proximitat del plantígrad a la carretera i també amb els nuclis habitats va generar preocupació entre els seus habitants i també entre els ramaders de la comarca. Aquest 2024, la població d'ossos a la demarcació ja ha arribat als 83 exemplars, set més que l'any passat: 37 femelles, 40 mascles i sis individus de sexe no identificat. 

D'altra banda, en l'àmbit esportiu, el CF Tremp es tornava a proclamar campió de Tercera Catalana a manca de dos jornades per acabar la temporada. Els trempolins sumaven així un nou ascens un any després de perdre la categoria. Mentrestant, i tot i no imposar-se als play-offs, el CB Tremp també aconseguia pujar a Segona Catalana als despatxos.
 

Juny: La febre de Tor

I a les portes de l'estiu, el protagonista passava a ser el petit poble de Tor. Arran de l'èxit la nova sèrie de Carles Porta, aquest nucli famós per la seva història negra, s'omplia de curiosos que volien veure de primera mà el lloc on va ser assassinat Josep Montané "Sansa".
 

Diverses cases de Tor en una imatge d'arxiu. Foto: M. Lluvich / ACN


Una situació que va provocar les queixes dels veïns del poble, ja que alguns visitants fins i tot accedien de manera il·legal en finques particulars. En aquest sentit, un grup de propietaris de la muntanya va proposar restringir l'accés de vehicles i contractar vigilants privats per regular l'allau de persones que volien pujar a Tor.
 

Juliol: Clotet, campió del món

El juliol ens duria una altra alegria esportiva, en aquest cas des d'Eslovàquia. El pallarès Faust Clotet, de només 17 anys, es proclamava campió del món júnior de Kayak Cross. El palista de l'Associació Esportiva Pallars (AEP) es penjava la medalla d'or en la seva primera participació amb la selecció espanyola júnior.
 

Clotet mossegant la medalla d'or. Foto: RFEP

 
Però malauradament, aquest mes de juliol també va estar marcat per la tragèdia. El dia 20, un home moria en un accident de llanxa al pantà de Sant Antoni. No molt lluny, un jove de 14 anys, Demba Konate desapareixia mentre es banyava a la zona de comportes. Després de cinc dies de recerca, el seu cos va ser trobat sense vida pels Mossos d'Esquadra, tancant així un episodi que va commocionar la societat pallaresa.

Aquest mes també tindria temps de donar-nos una altra mala notícia, en aquest cas per a la ramaderia. Dos ramaders pallaresos decidien baixar els seus ramats de la serra de Boumort abans d'hora per diversos atacs de fauna salvatge, probablement d'un llop i de gossos assilvestrats. El balanç va ser de 30 ovelles mortes o ferides. En el cas d'uns dels ramaders -que va decidir vendre's l'explotació- la Generalitat ha aprovat indemnitzar-lo assumint que un dels animals que va provocar els atacs era un llop.
 

Agost: Un any d'aniversaris

Aquest 2024 també ha estat un any de molts aniversaris rodons. Segurament el més important ha estat el centenari de l'Orfeó de Tremp, que durant tot l'any ha celebrat l'efemèride amb nombrosos actes i activitats. L'entitat, a més, ha rebut la placa de l'Ajuntament de Tremp en reconeixement a la seva trajectòria.
 

Els cantaires de l'Orfeó a la sala de plens del consistori. Foto: Ajuntament de Tremp


Però també han bufat les espelmes altres entitats i clubs de renom com el Club d'Esquí de Tremp (50 anys), l'Sprint Ciclo Club de la Pobla de Segur, la Casa del Sol Naixent (50 anys), la Societat d'Amics de la Muntanya (SAM) i el Club Bàsquet Tremp (40 anys), o la companyia de teatre A Galet, que ha fet 20 anys.
 

Setembre: La millor temporada dels Malfargats

I amb l'arribada del setembre començava un nou curs escolar al Pallars. El 2024-2025, però, donava el tret de sortida amb 2.481 alumnes matriculats, un 7,4% menys. Un inici de curs, a més, marcat per la protesta d'una vintena de famílies d'alumnes de l'Escola AESO d'Isona contra un mestre d'Infantil que anteriorment ja havia estat rebutjat en altres centres.
 

Els Malfargats han protagonitzat enguany la seva millor temporada. Foto: Malfargats de Pallars


D'altra banda, en l'àmbit institucional, transcendia que el pallarès Santi Martínez seria nomenat nou president de L'Energètica pública, l'empresa d'energies renovables de la Generalitat de Catalunya. Martínez és una persona molt vinculada al sector energètic i promotor de diverses comunitats energètiques arreu de Catalunya, entre les quals la del Pallars Jussà.

 
Segurament la millor notícia va venir des del món de la cultura. Amb set anys a les esquena, la colla castellera Malfargats del Pallars culminava la que -de moment- és la millor temporada de la seva història. Un any després de convertir-se en colla castellera "amb totes les de la llei" i aconseguir la camisa groga que els identifica, enguany els Malfargats han crescut encara més, i coronant nous castells, com ara el 5 de 6 que van carregar per primera vegada a Sort al setembre.
 
 

Octubre: L'habitatge, tema pendent

Enguany l'accés a l'habitatge ha tornat a ser una problemàtica candent al Pallars, i que s'ha fet notar a través de diversos fets. En primer lloc, l'ocupació d'un bloc de pisos de Rialp per part del col·lectiu l'Aixeta, que reclama un habitatge just i digne per a tothom. També a través dels veïns del poble d'Erdo, a Sarroca de Bellera, que han impedit dos intents de desnonament.
 

Prop d'un centenar de persones mostrant el seu suport amb les encausades. Foto: M. Lluvich / ACN


D'altra banda, l'auge dels pisos turístics és una realitat que preocupa, i que diversos ajuntaments, com ara Tremp o Sort, han volgut pal·liar limitant-ne el nombre o oferint incentius per augmentar els habitatges de lloguer. D'altra banda, a la Pobla de Segur, els primers inquilins ja han rebut les claus dels pisos que el Departament de Territori va comprar a la Sareb per destinar-los a habitatge social.

 
Per últim, al mes d'octubre, Tremp plorava la mort d'un dels seus activistes culturals més estimats. El dia 4, Conrad Muntada s'acomiadava d'aquest món deixant una important empremta a la ciutat. Sastre de professió, pintor i actor, havia esdevingut tota una institució a la capital del Pallars Jussà.
 

Novembre: Tots amb València

Si el novembre va tenir un nom arreu del país i del món, aquest va ser València, que va patir de manera tràgica els efectes d'una DANA, amb més de 200 morts a causa de les riuades. El desastre natural va anar acompanyat d'una gran onada de solidaritat, amb l'enviament de productes i material de primera necessitat, també des del Pallars.
 

La tragèdia del País Valencià va despertar una onada de solidaritat arreu del país. Foto: ACN


En l'altra cara de la moneda, a mitjans de mes, una notícia omplia d'alegria i esperança el Pallars Jussà, especialment el seu sector agrícola. Després d'anys de reivindicacions, el Govern desencallava l'ampliació i modernització del reg de la Conca de Tremp, una infraestructura clau per al futur de la comarca, i que permetrà ampliar la superfície regable a 4.500 hectàrees.


I una altra bona nova, ja habitual en les últimes dos dècades. El restaurant Fogony de Sort revalidava la seva Estrella Michelin per 20è any consecutiu. No va ser l'únic establiment que estava d'enhorabona, ja que El Raier de la Pobla de Segur entrava a la prestigiosa llista amb la distinció Bib Gourmand.
 

Desembre: L'oli pallarès triomfa

L'últim mes de l'any potser és que més alegries i esperances ens ha donat. En primer lloc, amb els 13 premis que els olis del Pallars s'enduien a la Nit de l'Oli Verge Extra. El Cal Portalé Picual, a més, era reconegut com un dels 10 millors olis verge extra de Catalunya. Altres productors com Sodelplana, Cal Borrech, Oli del Boix i Ivan Caelles també triomfaven en una nit per a recordar.
 

Els productors pallaresos premiats a la Nit de l'oli Foto: Cedida


El sector agrícola, però també el món polític pallarès, va somriure després que el Govern publiqués un informe desfavorable contra la MAT del Pallars. Un fet que, tot i la prudència, podria suposar la mort d'aquesta línia de molt alta tensió, i contra la qual col·lectius i institucions han lluitat durant tants anys.

 
I una altra alegria, en aquest cas amb pluja de milions, va arribar el dia 22 amb el sorteig de la Loteria de Nadal. L'administració de loteria La Ganxa de la Pobla de Segur repartia 10 milions d'euros d'un tercer premi de la rifa. El número agraciat, l'11840 en bona part va caure restaurant Can Mariano de Baro.


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació