Dimecres, 22 de gener de 2025
geoparc

Sant Esteve de la Sarga abandona el Geoparc Orígens, que perd un dels seus principals atractius

El municipi assegura que formar part de l'associació que el gestiona genera despeses i cap compensació

Pallars Digital Pallars Digital Sant Esteve de la Sarga | 10 de gener de 2025 a les 12:23
Visitants al congost de Mont-rebei en una imatge d'arxiu | ACN
Sant Esteve de la Sarga ha decidit sortir del Geoparc Orígens. Així ho va acordar per unanimitat el ple municipal del passat 18 de desembre, i ara l'ajuntament registrarà la sol·licitud formal per deixar de pertànyer a l'associació que gestiona el Geoparc, formada actualment per 19 municipis de quatre comarques i dos consells comarcals.

La de Sant Esteve de la Sarga és una baixa sensible, doncs el Geoparc Orígens perd un dels seus principals atractius turístics, com és el congost de Mont-rebei. La notícia va ser avançada dijous per TV3.

En declaracions a Pallars Digital, l'alcalde de Sant Esteve, Jordi Navarra, ha explicat que quan es va crear el Geoparc Orígens "ens van dir que serviria per fer millores al territori i que ens ajudaria a cobrir les necessitats que tinguéssim". Tanmateix, Navarra lamenta que en aquests anys "hem constatat que no ha estat així". 

D'altra banda, l'alcalde exposa que com a membres de l'entitat paguen una quota "d'uns 700 o 800 euros que no ens aporta cap tipus de compensació". En aquest sentit, argumenta que a Sant Esteve de la Sarga tenen "problemes més bàsics" a resoldre i unes "mancances que ja es donen per cobertes a tot arreu", però no al seu municipi, com ara l'abastament d'aigua.
 

«Els geòlegs continuaran venint»

Respecte a la quota que paguen, apunta que no és molt alta, però que amb aquesta quantitat, per exemple, podrien sufragar dos cubes d'aigua per al poble d'Estorm. Sobre si aquesta sortida els pot perjudicar pel que fa als visitants, Jordi Navarra diu que des de sempre han vist com geòlegs de tot el món "venien al municipi per fer els seus treballs i segur que continuaran venint encara que no siguem Geoparc". "De turisme no ens en cal més, som el municipi més turístic de la comarca", ha sentenciat.

"De turisme no ens en cal més, som el municipi més turístic de la comarca"Jordi Navarra
 
Un altre dels punts de fricció té veure amb un pla de desenvolupament que l'ajuntament va demanar al Geoparc i que, segons l'alcalde, se'ls va informar que no era possible. Sobre aquesta qüestió, la presidenta de l'Associació Geoparc Orígens, Sílvia Romero, ha matisat a aquest diari que no és competència de l'entitat elaborar aquest tipus de plans.

La també alcaldessa de Tremp i delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran afirma que els sap molt greu la sortida de Sant Esteve de la Sarga, ja que una acreditació com la del Geoparc "ha costat molt d'aconseguir i de mantenir".
 

El futur del Geoparc no perilla

Romero confirma, però, que tot i la pèrdua d'aquest municipi la futura renovació del Geoparc Orígens no perilla, i que "tot continua igual". A més, apunta que si la superfície perduda fos superior al 10%, sí que haurien d'haver tornat a presentar la candidatura, però aquest no és el cas. D'altra banda, Romero explica que tractaran l'assumpte amb l'alcalde, i que mantindran "totes les relacions per avançar junts".


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació