Dijous, 23 de gener de 2025
energia

Les centrals de Sallente i Tavascan aporten un 15% de l’energia hidràulica d’Endesa a Catalunya

Són prop de 500.000 megawatts d’energia en tot el 2024, que corresponen al consum anual d’electricitat de 151.000 habitatges

Pallars Digital Pallars Digital Pallars | 17 de gener de 2025 a les 09:31
Entrada a la central de Sallente | M. Lluvich / ACN
Les centrals hidroelèctriques de bombeig d’Estany Gento-Sallente i de Tavascan han aportat durant el 2024 el 15% de l'energia hidràulica d'Endesa a Catalunya. Això es tradueix en prop de 500.000 megawatts d’energia, que corresponen al consum anual d'electricitat de 151.000 habitatges.

Es tracta, a més, d'una aportació que no depèn del nivell d’aigua de rius i embassaments i que, per tant, no està subjecte a les condicions climatològiques. A diferència de les convencionals, les centrals de bombeig tenen un sistema tancat de gestió de l’aigua que els permet moure-la per produir energia només quan és necessari. La seva operació quotidiana no depèn, doncs, de les condicions del riu, sinó de la disponibilitat d’energia per bombar l’aigua muntanya amunt.
 

Les comarques de Lleida, les que més aporten

A tot Catalunya, la producció d’energia hidràulica d’Endesa ha crescut fins a prop del 60% durant el 2024 respecte al 2023, segons dades facilitades per la mateixa companyia. Els rius Ebre, Segre i Noguera Pallaresa són els que més aportacions fan a aquest volum. Les comarques de Lleida aporten un 73% de la producció hidràulica al conjunt del país; mentre que les centrals de l’Ebre, un 25%; i les conques internes de la Catalunya Central i Girona, un 2%.
 

La presa de Tavascan en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


Segons Endesa, la millora en l’eficiència en la producció hidroelèctrica i l’aportació de les centrals de bombeig permeten que pugui incrementar la producció energètica un 60% amb un increment només un 20% de l’aigua disponible. El recurs hídric per a produir energia el determinen els gestors de les conques hidràuliques, en aquest cas la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i sempre va darrere de la prioritat de subministrament d’aigua de boca, el regadiu i el cabal ecològic dels rius.

L’augment de la producció hidràulica d’Endesa a Catalunya no ha estat uniforme en totes les conques del territori. Les centrals de les comarques lleidatanes, que concentren bona part de la capacitat hidràulica de Catalunya (41 de les 55 centrals hidràuliques de la companyia estan a Ponent) han experimentat un increment del 48% de la seva producció respecte al 2023 el que representa el 73% de la producció hidràulica a Catalunya. Les centrals de la conca de l’Ebre a Catalunya, en una línia similar, han incrementat la seva producció i representa el 25% del total al país.
 
 

Augment de producció tot i la sequera

Malgrat la sequera i les restriccions d’ús de l’aigua, segons Endesa, la producció augmenta gràcies a factors com la “gestió eficient” dels recursos hídrics, les “adequades condicions meteorològiques en territoris claus” per a la generació hidràulica i la tecnologia i infraestructures.

En aquest sentit, Endesa remarca que la producció d’energia hidràulica “no malbarata aigua” perquè l’aigua que es fa servir per fer electricitat retorna “íntegrament” al riu o al curs fluvial, de manera que es pot tornar a fer servir per regar, consum humà o manteniment d’ecosistemes naturals.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació