El Castell de Mur recuperarà la seva esplendor amb unes obres de reconstrucció de les tres plantes interiors, ara desaparegudes. Els serveis d'enginyeria i arquitectura de la Diputació de Lleida han redactat el projecte, que s'ha presentat aquest diumenge a la festa de l'Aplec de Mur, on cada any els pobles de l'entorn de la fortalesa recorden el seu vassallatge al comte Arnau Mir de Tost.
El president de la Diputació, Joan Reñé, ha explicat que el projecte tindrà un cost aproximat de 550.000 euros i que ara l'Ajuntament de Castell de Mur haurà de treballar el finançament per fer-lo realitat. A banda dels Plans d'Obres de la Diputació també es pensa en l'1% Cultural de Foment.
El Castell de Mur, del segle XI, va ser clau en la defensa de la Catalunya Vella i es va convertir en un element destacat del territori de frontera amb l'Islam. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha visitat la fortalesa i n'ha destacat el component únic "per Lleida i Catalunya amb una estructura molt ben conservada on només falta recuperar l'interior".
Per això ha confirmat el compromís de la corporació provincial que avui ha presentat el projecte de restauració i reconstrucció de les tres plantes interiors. Una consolidació que es farà obeint els referents històrics de què es disposa per saber com era la fortalesa en l'època de la seva esplendor.
L'objectiu d´aquesta actuació és evitar la constant degradació de les restes que es conserven, la seva consolidació i protecció, així com la reconstrucció d´espais arquitectònics perduts per ús museològic, cultural i social.
El projecte redactat pel Servei d´Arquitectura concreta la recuperació de les estances medievals, la coberta i la terrassa de la fortificació i aplega també dues actuacions promogudes per l´Ajuntament a l´entorn del monument per millorar els accessos i els murs de contenció.
Aquest castell es va començar a recuperar el 1932, però durant el franquisme va entrar en decadència. Des de l'era democràtica s'ha aconseguit reobrir-lo al públic i convertir-lo en un nou element dinamitzador de la comarca del Pallars Jussà, segons ha assegurat l'alcalde del municipi de Castell de Mur, Josep Castells. La recuperació de l'interior serà l'últim gran projecte de restauració, encara que sense termini previst d'inici ni final.
La tradició de l'Aplec de Mur
Aquest diumenge els pobles del Castell de Mur s'han trobat al tradicional aplec que recorda el vassallatge al senyor de Mur. Cada nucli de població hi ha assistit amb la seva bandera, en un ritual, als peus del Castell, que es repeteix cada any. Després, s'ha fet l'eucaristia i la benedicció dels termes, seguit del dinar de germanor. L'Aplec de Mur es celebra cada primer diumenge de maig.
El rebuig a la MAT
L'alcalde de Castell de Mur, Josep Castells, s'ha mostrat preocupat pel projecte de construcció de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) al Pallars, el recorregut de la qual passa pel costat de la fortalesa "amb torres que superaran tres vegades l'alçada del castell", ha lamentat l'alcalde.
Segons Castells, "les institucions han de treballar plegades per evitar-ho", ara que Mur "s'ha convertit en un referent pels visitants i una font de riquesa i manteniment del territori".
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi