El director científic del PAM, Salvador Ribas, i Martin Aubé, al costat del nou aparell. Foto: ACN
El
Parc Astronòmic Montsec (PAM) ha establert un acord de col·laboració científica amb el grup de recerca puntera en contaminació lumínica de Sherbrooke, al Quebec, capdavanter al món en aquest camp i, en particular, en com es dispersa la llum per l'atmosfera i, per tant, com es propaguen els efectes d'aquella contaminació.
L'acord inclou la instal·lació al
Centre d'Observació de l'Univers (COU) de nou instrumental avançat de mesurament i estudi de la qualitat del cel d'alta tecnificació. Amb aquest nou projecte de cooperació el PAM es consolida a nivell mundial com a centre de recollida de dades i d'estudi de la matèria.
El grup de recerca quebequès, encapçalat pel prestigiós investigador Martin Aubé, és un dels capdavanters en l'àmbit mundial en l'estudi de la contaminació lumínica. La zona de Sherbrooke és una zona de referència en matèria de contaminació lumínica i espais de cel fosc, ja que compta en el seu entorn amb la Reserva de Mont Megantic, la primera reserva certificada per la International Dark Sky Association, una certificació paral·lela i equivalent a la certificació de Reserva Starlight que el Montsec va rebre l'any 2013.
A aquestes similituds entre les zones de Sherbrooke i Montsec s'hi afegeix que Mont Megantic compta amb uns equipaments semblants als del PAM, amb un observatori de recerca i un centre de divulgació de l'astronomia anomenat ASTROLAB.
Nou instrumental de recerca
L'elevada qualitat del cel del Montsec i la trajectòria en investigació que presenta el PAM han fet que el grup de recerca en contaminació lumínica de Sherbrooke hagi seleccionat el Centre d'Observació del Montsec per ubicar-hi un nou aparell de mesurament de darrera generació, concretament un instrument SAND. Els dos equips tècnics han estat treballant aquests darrers dies en la posada en marxa i calibratge del nou instrumental. Actualment hi ha una desena d'aparells SAND instal·lats arreu del món.
L'instrument SAND es un espectrofotòmetre per la detecció d'aerosols nocturns. Bàsicament, l'aparell avalua la llum residual en el cel i analitza per diverses freqüències quina quantitat de llum es detecta, n'avalua el seu origen (natural o artificial) i contribueix a conèixer la presència d'aerosols a l'atmosfera i com influeixen en la propagació de la llum en el medi nocturn.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi