REDACCIÓ | Un total de 55 famílies (160 persones) amb pocs recursos es beneficien del programa 'Traguem-ne més profit' que impulsa l´Ajuntament de Tremp amb el suport de l´Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut. L´objectiu és recuperar dels establiments comercials excedents alimentaris aptes per al consum per després cuinar-los i ajudar les famílies que ho necessitin. El fet de cuinar els aliments permet garantir-ne la conservació i a la vegada preparar àpats equilibrats des del punt de vista nutricional.
El balanç de la iniciativa, que es va iniciar a finals de l´any 2012, es va donar a conèixer en el marc de la Jornada del Pla de Salut de les regions sanitàries Lleida i l´Alt Pirineu i Aran, que va tenir lloc dimecres passat a la Seu d´Urgell en el transcurs de la primera de les taules en què es va presentar el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP). El PINSAP pretén portar la salut a totes les polítiques i fer incidència en la promoció de la salut i els hàbits de vida saludable i la reducció de les desigualtats en salut.
El programa "Traguem-ne més profit" s´ha consolidat amb una cuina pròpia i una xarxa estable de voluntaris. Fins ara, s'ha utilitzat la cuina del Casal Cultural de Tremp, la de l´alberg de Tremp i, a l´estiu, la d´una escola o la de les instal·lacions de la Fundació Fiella. L´ASPCAT dóna suport a la campanya mitjançant la formació de voluntaris en els àmbits en què té competència com la manipulació d´aliments, la donació i l´aprofitament d´aliments, la reducció del malbaratament d´aliments, etc. La iniciativa és possible gràcies també a la col·laboració de diversos establiments i equipaments de la ciutat i de l´Associació de Dones Rosa d´Abril.
Amb projectes com aquest, l´ASPCAT treballa per promoure la seguretat alimentària i l´aprofitament nutricional en la distribució d´aliments entre les persones en risc d´exclusió social i també per fer front al malbaratament alimentari. Així mateix té l´objectiu de conscienciar la població perquè aprofiti al màxim els aliments que habitualment consumeix ja que és la millor forma de disminuir el malbaratament que a Catalunya s´estima que és de 34,9 kg d´aliments per persona i any. Aquesta xifra equival a llençar el menjar consumit durant 25,5 dies; amb aquest menjar es podrien nodrir més de 500.000 persones en un any.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi