Uns 180 joves de la Pobla de Segur, entre fallaires i pubilles, han participat a la baixada de falles de la localitat per commemorar el solstici d'estiu i anar a fer l'ofrena de les flors a la Mare de Déu de Ribera. Cap a mitja tarda, els fallaires han començat la pujada a la muntanya i quan s'ha fet fosc, han iniciat el descens de les falles dibuixant un camí de llums. A la Pobla els esperaven les pubilles i els més petits, vestits amb la indumentària tradicional. Les pubilles han ofert coca i vi als fallaires i en processó s'han dirigit cap a l'església per fer l'ofrena. Les falles han acabat amb una gran foguera. L'any passat es va crear l'Associació de Fallaires de la Pobla de Segur per mantenir la tradició.
La festa remunta uns cinquanta anys enrere, quan una colla de poblatans van decidir celebrar-la com a reclam turístic al veure que era una tradició a altres pobles del Pirineu però, amb els anys, s'ha anat convertint en una tradició força arrelada a La Pobla de Segur. Els fallaires representen els antics llenyataires que baixaven de la muntanya per celebrar la festa major del seu poble.
Les falles de La Pobla de Segur són diferents de la resta falles del Pirineu, si bé en mantenen la seva essència. El mànec està fet de fusta d'avellaner verda. La teia o fusta que crema és fusta de pi impregnada de resina. La teia prové de les soques de pi caigut de la reserva natural de Boumort. La fusta de pi es talla i es modela, subjectant-la amb claus, grampillons i filferro a la branca polida d'avellaner.
Prevenció d'incendis
La novetat de les falles d'aquest any ha estat l'ús d'unes falles equipades amb un mecanisme de prevenció d'incendis. La gent ha pogut veure igualment la línia de llums a la muntanya, mentre baixaven les falles, però amb unes mesures de seguretat més extremes per evitar focs al bosc. Cal recordar que la Pobla de Segur és una de les localitats a menys altura on es celebra baixada de falles (uns 500 metres) i les altes temperatures que es registren a la zona fa que el risc d'incendis sigui més elevat.
Patrimoni de la Unesco
Amb la voluntat d'assentar unes bases organitzatives, protegir i fer perdurar la festa fa dos anys es va crear l'Associació de Fallaires de la Pobla de Segur. Aquesta Associació forma part de l'Associació de Municipis Fallaires del Pirineu, qui ha presentat candidatura per a optar a declarar les Falles Pirinenques Patrimoni Cultural de la Unesco.
La candidatura de les falles com a Patrimoni de la Unesco és una candidatura internacional formada per associacions d'Espanya, França i Andorra.
La temporada de falles va començar amb les falles de Durro el cap de setmana passat i seguirà amb les falles de Senet, Isil, Barruera, Boí, Pont de Suert, Vilaller i al juliol les falles de Taüll tancaran la temporada.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi