Dimarts, 26 de novembre de 2024

Planten al Pallars Sobirà mil ceps que van sobreviure a la fil·loxera

Pallars Digital 19 de juny de 2014 a les 15:21

 
ACN | El Consell Comarcal del Pallars Sobirà, el Celler Batlliu de Sort i l'Incavi han plantat aquesta setmana uns mil exemplars de ceps d'antigues varietats de vinya que van caure en l'oblit el segle passat. Es tracta d'una vintena de varietats que van sobreviure a la fil·loxera i s'han plantat a Sort, prop del Celler el Batlliu. 
 
Les varietats que aquesta setmana es planten són el resultat d'una prospecció pel Pallars Sobirà que van fer tècnics de l'Incavi, acompanyats de tècnics del Consell Comarcal, durant els darrers anys. La majoria es van localitzar en finques abandonades i algunes conservaven el nom però de d'altres és desconegut i no consten en cap catàleg d'espècies. 
 
De les varietats escollides per la seva plantació s'han descartat les de raïms de taula ja que l'estudi se centra en trobar varietats aptes per al cultiu i l'elaboració de vi. Empelts d'aquestes varietats localitzades pel Pallars són les que s'han plantat a la finca experimental de Sort. 
 
L'Incavi ha estat l'encarregat de certificar el nom de determinades varietats de vinya que els han facilitat els veïns del Pallars. Les varietats sense nom han estat sotmeses a anàlisis genètiques per corroborar que es tracta de varietats autòctones. A aquestes varietats se'ls haurà de batejar en un futur.
 
El Celler Batlliu s'encarregarà del cultiu i la cura de les vinyes i elaborarà vins amb les diferents varietats, mentre que l'Incavi portarà a terme el control científic de l'experiència i sotmetrà a proves cada vi experimental a les seves instal·lacions a Vilafranca del Penedès.
 
Carmen Domingo, tècnica de vitivinícola de l'Incavi, ha explicat que la finalitat d'aquesta plantació es experimentar i fer estudis durant els propers 20-30 anys i no la producció de vi per la comercialització. 
 
L'Incavi i el Celler Batlliu seran els encarregats de fer el seguiment de la plantació i veure quines varietats s'adapten millor i fan un raïm més òptim per l'elaboració de vi. Els resultats seran una bona eina per fer vi amb varietats autòctones de la comarca en un futur. 
 
Ramon Aytés, un dels propietaris del Celler Batlliu, ha explicat que aquest projecte es tracta d'un projecte de recuperació de patrimoni. Llàtzer Sibís, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ha recordat que la vinya formava part de l'economia de subsistència de les explotacions familiars del Pallars fa dècades. Per Sibís poder recuperar aquestes varietats és un punt d'interès i un valor afegit per la producció de vi a la comarca.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Etiquetes:
Arxiu