El Pirineu de Lleida ha inaugurat quatre rutes que van fer servir uns 20.000 jueus durant la II Guerra Mundial. Uns 152 quilòmetres senyalitzats per consolidar el creixent protagonisme del turisme hebreu a les comarques lleidatanes. El projecte '
Perseguits i salvats' vol recordar l'horror i la persecució que van patir els jueus i retre homenatge als veïns que els van ajudar a creuar les muntanyes.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i l'ambaixador d'Israel a l'estat espanyol, Alon Bar, han estrenat la ruta que passa per Rialp i han coincidit en destacar que les relacions han d'anar més enllà de rutes turístiques i s'han d'enfortir les relacions econòmiques entre Israel i Lleida.
Durant el conflicte, molts jueus van creuar el Pirineu lleidatà en direcció sud per fugir de la persecució per part del nazisme, utilitzant quatre rutes que han quedat senyalitzades amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica d'uns fets que acostumen a ser poc coneguts pels catalans.
Els jueus que van aconseguir travessar els Pirineus van protagonitzar evasions èpiques després de fugir dels nazis a la França ocupada. Les seves històries testimonien l'horror viscut a l'Europa d'entreguerres i les conseqüències que la barbàrie va produir a milions de famílies. A la vegada, posen de manifest el paper del Pirineu de Lleida com a lloc de refugi i salvació i l'ajut i la solidaritat que els habitants de les comarques frontereres van dispensara aquestes persones.
El president de la Diputació de Lleida ha recordat que es tracta "d'unes rutes d'evacuació resseguides per famílies senceres en unes condicions de duresa extrema" i ha afegit que "moltes d'aquestes persones van salvar la vida gràcies a l'ajut i l'empara de ciutadans anònims de les comarques del Pirineu de Lleida".
L'ambaixador d'Israel a l'Estat espanyol, Alon Bar, s'ha mostrat agraït pel comportament de molta gent anònima i molt compromesa que va ajudar moltes famílies jueves a travessar els Pirineus de manera desinteressada. Alon Bar ha enaltit els valors d'ajut i solidaritat que els veïns d'aquests territoris van manifestar cap als refugiats.
Testimonis
Algunes de les famílies que van ser ajudades a travessar els Pirineus van ser: la família Bielinsky (va travessar els Pirineus per la Val d'Aran); la familia Henle (va passar de França a Catalunya per les muntanyes del Pallars Sobirà); Perla Kapelman (després de caminar uns dies va arribar a la val d'Aran i va ser tancada a la presó de Vielha); Elias Zomerplaag (va formar part d'una expedició amb dotze jueus més.
Van passar els Pirineus per colls del Pallars Sobirà i van ser transferits a la presó de Sort); Israel Lewiner (amb l'ajut de diverses persones va aconseguir salvar entre 1943 i el 1945 més de 500 jueus. Va aconseguir creuar els Pirineus per refugiar-se a Espanya. Va ser detingut el 1944 per la Guàrdia Civil a Alòs d'Isil i va ser traslladat a la presó de Sort).
Alon Bar ha afirmat que aquests itineraris culturals i de memòria històrica units a l'excepcionalitat del paisatge dels Pirineus és una aposta segura pel turisme. Les rutes incloses al projecte 'Perseguits i salvats'' ofereixen al visitant la possibilitat de descobrir la singularitat del patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic de les comarques de Lleida; així com també, les activitats econòmiques, socials i culturals d'aquests territoris.
Aquest projecte ha estat un dels factors determinants perquè l'aerolínia israeliana Arkia aposti per l'aeroport Lleida-Alguaire com a destinació turística.
La senyalització de quatre rutes
Les rutes senyalitzades es poden fer a peu, amb bicicleta o amb cotxe. Pel que fa a la ruta de la Val d'Aran-Alta Ribagorça, consta de tres itineraris i de 99,1 Km (El Pont de Rei-El Pont de Suert; Vielha Montgarri i Vielha-Bonaigua). La ruta del Pallars Sobirà (Port de Guiló-Sort) té 15 quilòmetres senyalitzats, la de l'Alt Urgell (Coll de Pimés-la Seu d'Urgell) en té 17 i la de la Cerdanya (Perafita-Martinet) consta de 20,5 Km. Les rutes de l'Aran estan totes habilitades per fer amb vehicle. La resta estan condicionades per fer-les a peu o amb bicicleta.
L'objectiu de la senyalització de totes aquestes rutes és recuperar la memòria històrica i donar a conèixer uns fets poc coneguts que es van produir durant l'holocaust nazi. La senyalització consisteix en plafons als espais expositius i museístics: Museu d'Aran a Vielha, Presó Museu Camí de la Llibertat a Sort, Epicentre a Tremp, Espai Ermengol a la Seu d'Urgell i espai expositiu exterior a Martinet.
Als nuclis urbans s'han col·locat 22 plafons verticals informatius i per a les rutes a peu o en bici s'han instal·lat 19 banderoles. A punts emblemàtics històrics com l'Hotel Andria de la Seu d'Urgell, el Cafè Pessets de Sort i la Presó de dones de Sort s'han col·locat plaques commemoratives.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi