Dilluns, 22 de juliol de 2024

Pep Coll guanya el 43è Premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès amb 'Dos taüts negres i dos de blancs'

La novel·la reconstrueix la matança d'una família de masovers al Pallars Jussà l'any 1943

Pallars Digital 26 de juny de 2014 a les 18:16
'Dos taüts negres i dos de blancs' (Proa) de l'escriptor de Pessonada Pep Coll és l'obra guanyadora del 43è Premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès que va ser creat l'any 1927. L'obra de Coll ha estat escollida com la millor novel·la catalana publicada el 2013 pels socis de l'Ateneu Barcelonès i el Consorci de Biblioteques de Barcelona i de les Biblioteques Públiques de Catalunya. 
 
L'obra tracta sobre la matança d'una família de masovers a Carreu (Pallars Jussà) que va commocionar el territori i que la premsa va callar. Coll investiga en aquesta novel·la els secrets d'aquest assassinat que va marcar la seva infantesa a Pessonada. Un llibre que es va inspirar en la famosa novel·la de Truman Capote 'A sang freda'. Tot i això, el cas del Pallars va ser oblidat pels mitjans de comunicació. 
 
Coll va escriure una novel·la on reconstrueix la història, mesclant els records personals i la investigació, fins a descobrir al lector els responsables d'aquest crim rural, els seus motius i les repercussions que ha tingut en aquell entorn. 'Dos taüts negres i dos de blancs' està construïda a partir dels veus de testimonis directes i indirectes que l'autor ha pogut entrevistar o investigar. Coll va conèixer tant les víctimes com els botxins d'aquest cas, per bé que judicialment el cas no es va arribar a tancar mai i per tant no hi ha responsables legals. Amb tot, els diversos testimonis dels fets, les generacions posteriors i fins i tot els familiars dels suposats assassins accepten -o acaben admetent- qui és qui en aquest assassinat. 
 
Preguntat sobre què hi ha del món d'avui a l'obra, Coll ha explicat als periodistes que el mal i la seva banalitat i "com una parella aparentment normal pugui ser capaç de matar". De fet, ha ressaltat que "no eren monstres. A vegades volem creure que l'assassí és un monstre", ha indicat. Coll ha ressaltat que "no cal ser un monstre per determinades situacions" i ha apuntat que "en determinades circumstàncies un crim porta a un altre crim. Per amagar el crim en pots matar mil més".
 
El jurat, composat per Ramon Pla, Carme Aranau, Pilar Agudo, Ricard Ruiz i Xavier Pla, presidit pel vicepresident primer de l'Ateneu Barcelonès, Lluís Reales (2011-2014), va seleccionar les següents obres com a les tres millors novel·les en català publicades el 2013: el llibre de Coll, 'Les cròniques del déu coix' de Joan-Lluís Lluís i 'Licantropia' de Carles Terès. En aquest sentit, Coll ha dit que mai s'hauria imaginat que li donessin un premi una entitat metropolitana tan important i històrica com l'Ateneu. "Els tres finalistes som tres perifèrics i l'entitat que ens premia és la Barcelona històrica, cultural i del segle XX i fins i tot de finals del segle XIX", ha afegit. 
 
Participació i premi 
 
S'ha destacat que com l'any passat han participat en la votació els lectors dels clubs de lectura de les Biblioteques Públiques de Catalunya i del Consorci de Biblioteques de Barcelona, que juntament amb els socis de l'Ateneu, han escollit l'obra guanyadora. El premi compta amb una dotació de 4.000 i el guardó és una obra de l'artista plàstic Antoni Llena que recrea fulls manuscrits de la mà de Joan Crexells. 
 
Pep Coll, qui ha guanyat diferents guardons com Crítica Serra d'Or 1993 i Sant Jordi 2007, és conegut pels seus reculls de llegendes com 'Muntanyes maleïdes' (1993), les novel·les juvenils i guions televisius i les novel·les 'La mula vella' (1989), 'El segle de la llum' (1997), 'L'abominable crim de l'Alsina Graells' (1999), 'El salvatge dels Pirineus' (2005) o 'Les senyoretes de Lourdes' (2007). 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor