Una setantena de forjadors de Catalunya, la resta de l'Estat i el sud de França s'han citat aquest proper cap de setmana a Alins per participar a la V Fira del Ferro Pirinenc. Aquests forjadors seran els encarregats de confeccionar durant tot el cap de setmana dues escultures que es situaran posteriorment a diferents llocs de la comarca. Els visitants també podran veure com s'obtenia el ferro antigament gràcies a una rèplica d'una carbonera i un forn.
A la fira s'explicarà l'evolució històrica de l'explotació del ferro a la Vall, que començà ja fa 2000 anys, i continuà després, amb més intensitat, durant els segles XVII i XVIII, una activitat que ha deixat empremta a la Vall.
La cinquena edició de la Fira del Ferro es dedica a la celebració del Tricentenari del 1714, moment en què les fargues van agafar força a la Vall Ferrera. Per això, tota la fira s'ambientarà en el 1714 i s'anima als participants a vestir de forjador de l'època o a portar algun element característic del vestuari del segle XVIII com barretina o faixa.
Durant la fira hi haurà demostracions de forja, exposicions relacionades amb el ferro i la forja, tallers de forja d'iniciació per a nens, rutes guiades, representació teatral sobre els conflictes del ferro i les fargues al segle XVIII, mercat d'artesans i productes alimentaris, concerts, i espectacles.
De la mateixa manera que l'any passat hi haurà 'El camí del ferro, del bosc a la farga', una visita de descoberta del procés d'obtenció del ferro: elaboració d'una carbonera tal i com es feia antigament a la vall per obtenir el carbó, element indispensable per convertir el mineral en ferro. El visitants de la fira podran veure com funciona un forn de reducció realitzat amb maó reflectant.
També es veurà el funcionament d'una trompa d'aigua com les que hi havia a les fargues de la Vall Ferrera i que eren les encarregades d'obtenir un flux d'aire continu al forn per reduir el mineral de ferro, per després fer-ne lingots amb el martinet, i baixar-lo amb rais Noguera Pallaresa avall. I finalment, es posarà en funcionament la reproducció del martinet que es va construir a la passada Fira.
La Vall Ferrera és un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica i la Fira una bona oportunitat per conèixer els secrets ancestrals que acompanyen el treball en ferro.
Demostracions de forja i creació en viu d'escultures de forja
Enguany es realitzaran 4 escultures conjuntes: la barana forjada que delimitarà el martinet construït l'any passat, escultura de l'emblema de Ferros, l'escultura del gos d'atura per encàrrec de l'Ajuntament de Llavorsí per il·lustrar el concurs de gossos d'atura que se celebra anualment a la població i, finalment, una placa commemorativa del 30è aniversari de l'Associació pel Patrimoni de la Vall Ferrera que s'instal·larà davant l'església de Santa Maria de la Torre.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi