Dimecres, 3 de juliol de 2024

El bust del general Moragues torna a presidir l'entrada de la Plaça Major de Sort

Una aficionats alemanys el van arrencar durant la celebració de la victòria d'Alemanya contra Brasil

Pallars Digital 15 de juliol de 2014 a les 11:52
L'Ajuntament de Sort ha recol·locat el bust del general Moragues al seu lloc original després de ser arrencat per part d'uns aficionats de la selecció alemanya de futbol que celebraven la victòria del seu equip davant el Brasil. Operaris de l'Ajuntament, amb l'ajuda d'un camió grua, han col·locat el bust del general sobre el pedestal de granit. 
 
Els operaris han reforçat l'estàtua perquè no es repeteixi una bretolada d'aquestes característiques. Un cop recol·locat el bust s'ha fet una ofrena floral per part de l'Ajuntament. Fa 33 anys que el bust presideix aquest espai a Sort, on l'antic defensor de les llibertats catalanes durant la Guerra de Successió hi va contraure matrimoni.
 
La nit de l'incident, el propietari d'un bar de Sort va veure el bust arrencat i el va guardar al magatzem del seu local. Un cop localitzat s'ha guardat en un magatzem municipal fins aquest dimarts que s'ha col·locat. 
 
Josep Moragues, heroi nacional
 
Josep Moragues va néixer el 28 de febrer de 1669 a Sant Hilari de Sacalm. El 1707, Carles III el va nomenar general, comandant dels Pirineus i governador de Castellciutat. Al cap d'uns anys, es casà amb la baronessa de Bressui, resident a Sort. Al juliol de 1713,Josep Moragues opta per la guerra a ultrança, fins que Castellciutat va capitular el 28 de setembre. Seguidament va combatre amb l'exèrcit del marques del Poal i, el 18 de setembre de 1714, es va acollir a la capitulació de Cardona. 
 
Tot i així les autoritats borbòniques el van arrestar, i el 27 de març de 1715, el van condemnar a una mort molt cruel. Josep Moragues va ser arrossegat pels carrers de Barcelona, penjat a la forca, esquarterat i el seu cap va ser exposat dins d'una gàbia fins al 1727.
 
Heroi català de la guerra de Successió, lluitador de la causa austriacista i que, un cop abandonat el país per les potències centreeuropees, va decidir mantenir la lluita contra l'ocupació borbònica fins a l'última plaça per capitular, que va ser Cardona.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Arxiu, general Moragues