ACN | La família Casimiro de Casa Sintet d'Alins, han estat els propietaris de la darrera farga que hi va haver en funcionament a la Vall Ferrera; la farga de Santa Maria de la Torre (1801-1880). Amb l'objectiu d'explicar la història de la siderúrgia a la Vall, la família Casimiro ha creat l'Espai museístic del Ferro. Aquest espai exposa unes 200 peces de ferro, moltes d'elles úniques, que s'han guardat durant més de 200 anys. Els objectes exposats traslladen al visitant al temps de les fargues a la Vall Ferrera i són el fil conductor per conèixer els secrets que acompanyen el treball en ferro. La Vall Ferrera va ser un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica.
L'espai museístic està situat a l'antiga quadra i paller de Casa Sintet d'Alins. En aquesta casa hi va haver l'última farga que hi va funcionar a la Vall Ferrera, la Farga de Santa Maria de la Torre. L'espai del museu, uns 130 metres quadrats per planta, exposa unes 200 peces de ferro. Entre l'exposat hi ha tot allò necessari per fer funcionar una forja i moltes de les peces de ferro que es van construir en aquesta farga.
Entre les peces que es mostren hi ha moltes claus de portes, ferradures d'animals, eines de l'hort, estripajecs (peces característiques de la zona que es col·locaven a les finestres per evitar l'entrada de lladres). Les peces més petites s'exposen dins de caixes antigues de núvia.
Nissagues familiars de ferrers forjadors del Pirineu que encara perduren han creat amb ferro de la Vall Ferrera eines, ferradures, reixes i panys de gran qualitat i durabilitat. Entre el material que s'exposa també hi ha llibretes de fargaires. En aquestes es documenta el que venien, a qui ho venien i el seu preu. Amb aquestes llibretes queda acreditada l'entrada en funcionament de la farga i la data del seu tancament.
El ferro a la Vall Ferrera
L'explotació del ferro a la Vall començà ja fa uns 2.000 anys, i continuà després, amb molta més intensitat, durant els segles XVII i XVIII. La Vall Ferrera és un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica i aquest espai museístic una bona oportunitat per conèixer els secrets ancestrals que acompanyen el treball en ferro.
De les seves muntanyes se n'ha extret i produït ferro des del segle II d.C, fins al segle XX. Els seus boscos amaguen les restes de nombrosos forns i tallers siderúrgics d'època romana, i encara avui s'hi poden observar les ferides que van produir les mines a les diferents èpoques, especialment a l'època d'esplendor de les fargues.
A la Vall Ferrera hi va haver fins a tres fargues funcionant alhora i van perdurar fins a les darreries del segle XIX, proveint ferro arreu del país i a l'estranger a través del port de Tarragona.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi