Dijous, 16 de gener de 2025

Tremp disposarà d'un centre per a la conservació de la població de cranc de riu

22 de setembre de 2014 a les 11:36

 
REDACCIÓ | L'Ajuntament de Tremp, Endesa i l´empresa pública Forestal Catalana, SA. -adscrita al Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya-, han signat un acord que contribueix a recuperar la població de cranc de riu autòcton de la Conca de Tremp, així com la vegetació també originària de la zona.  
 
La responsable de la Unitat de Producció Hidràulica Ebre-Pirineus d´Endesa, María Ordóñez, el conseller delegat de Forestal Catalana, SA., Josep Escorihuela, i l´alcalde de Tremp, Victor Orrit, van signar divendres una addenda en relació al conveni de col·laboració per a la protecció i conservació de les poblacions de cranc autòcton i difusió de la vegetació de la Conca de Tremp. Així, més enllà de fer recerca en la preservació es pretén millorar els recursos genètics d´espècies del municipi.
 
Endesa va cedir a l´Ajuntament de Tremp, l´any 2010, uns terrenys de la seva propietat, propers al canal de Gavet i dins el municipi de Tremp, on es localitza una de les reserves més importants de cranc autòcton de Catalunya. Els exemplars d´aquesta espècie, en perill d´extinció, seran gestionats per Forestal Catalana. 
 
A més, aquesta ampliació permetrà instal·lar horts llavorers que produiran llavor a gran escala per tal de repoblar o plantar els arbres. La finalitat d´aquest viver és obtenir altres arbres de qualitat d´acord amb la selecció genètica de les espècies autòctones de Catalunya. Principalment es tractarà de les espècies: noguer, cirerer, freixe i avellaner.
 
El cranc de riu autòcton
 
El cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes) és una espècie amb un elevat valor ecològic dels ecosistemes fluvials, i serveix com a indicador del bon estat de les aigües continentals. Durant els darrers 30 anys, ha desaparegut de la majoria dels rius i rierols de Catalunya on era una espècie abundant. 
 
La situació actual és de molt poques i petites subpoblacions supervivents que representen menys de l´1% de la seva distribució original, cosa que fa que es trobi en perill d´extinció.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Etiquetes:
Arxiu