Dilluns, 25 de novembre de 2024

La Societat Catalana de Micologia demana distingir entre boletaires professionals, aficionats i científics

Pallars Digital 29 de setembre de 2014 a les 11:19

 
ACN | La Societat Catalana de Micologia creu que els objectius dels micòlegs i de la gent que recull bolets per menjar o fer negoci són ben diferents, per aquest motiu, la presidenta de l'entitat, Laia Ribes, considera que haurien de coexistir tres tipus de carnets diferents per regular la recollida. Ribes discrepa que s'hagi de pagar un tiquet diari per anar a buscar bolets o fongs per a l'estudi i la investigació. 
 
La temporada està sent bona i això és una "excel·lent notícia" per a la Societat. Aquest cap de setmana ha fet la segona sortida al Parc Natural de l'Alt Pirineu i entre una vintena de membres han recollit unes 170 varietats que han quedat exposades a Sort.
 
Per Ribes no és comprensible que s'hagi de pagar un tiquet diari per anar a buscar bolets o fongs per al seu estudi i investigació.Un carnet de recollida de bolets professional ajudaria a millorar la qualitat i traçabilitat del producte que moltes vegades es venen en mercats i s'incompleix alguna normativa, segons Ribes.
 
La Societat Catalana de Micologia creu que s'hauria de començar per aplicar el carnet professional i la creació d'una normativa genèrica sense carnet. Limitar la quantitat de bolets per persona ja ajudaria a conscienciar.
 
Visita al Parc Natural
 
Un grup de membres de l'Associació han visitat el Parc Natural de l'Alt Pirineu per recollir bolets i fongs i conèixer i estudiar la diversitat fungícola d'aquesta zona protegida. Han recollit bolets al Massís de l'Orri, una zona de recol·lecció reservada de bolets. Això vol dir que els boletaires han d'obtenir un abonament a través d'una aplicació telemàtica que per aquest any és gratuït.
 
Marc Garriga, tècnic del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que en aquesta zona els Agents Rurals informen els boletaires que l'objectiu d'implantar un model de gestió del recurs micològic és preservar el recurs fomentant les bones pràctiques de recol·lecció, augmentar la conscienciació social i generar recursos per millorar la gestió.
 
Garriga ha afegit que la implantació d'un abonament permetrà obtenir uns recursos econòmics que es destinaran a la gestió dels boscos i a les infraestructures annexes com la xarxa viària. Als boletaires de zones de recol·lecció reservada se'ls facilita una guia de bones pràctiques per a la recol·lecció de bolets. En un folletó s'indica normes de comportament, conservació i seguretat, entre altres.
 
Exposició
 
Per sortir a recollir i estudiar els bolets els micòlegs, a l'igual que els boletaires, van amb la seva cistella i el ganivet. Un rotllo de paper d'alumini per embolicar els bolets amb l'objectiu que es conservin millor per l'estudi o l'exposició, els diferència dels boletaires. La majoria de micòlegs porten lupa, guia de bolets i càmera fotogràfica.
 
Els membres de la Societat Catalana de Micòlegs amb dos dies han recollit unes 170 varietats entre les quals destaquen algunes varietats mortals (Cortinarius orellanes, Amanita pantherina, Amanita phalloides, Galerina marginata o Clitocybe cerussata). Pel que fa a exemplars estèticament sorprenents destaquen el Niuet (en forma de niu i ous al seu interior), la Bisporella citrina o l'espatulària. Aquesta darrera amb l'escalfor deixa anar les espores com si fos el fum d'uns xemeneia.
 
Totes aquestes espècies i d'altres de molt més habituals com el cep, el rovelló, el camagroc o la pota de rata es poden veure fins dimarts al Casal de la Gent Gran de Sort.
 
La trobada de micòlegs ha servit per demostrar la gran varietat de bolets i fongs que hi ha al Parc Natural de l'Alt Pirineu. El fet que aquest any es tracti d'un any plujós ha ajudat a créixer aquesta gran varietat de bolets. Aquest aspecte beneficia l'estudi i la identificació d'espècies i que els boletaires emplenin les cistelles pel consum.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Etiquetes:
Arxiu