Dimecres, 22 de gener de 2025

Set vins pallaresos ja es troben al fons del pantà de Sant Antoni on envelliran en els propers mesos

L'acció és una prova pilot única a la zona i està emmarcada en el projecte 'Al teu gust, aliments del Pallars'

1 d'octubre de 2014 a les 15:16
Aquest matí s'ha fet efectiva al pantà de Sant Antoni la submersió de les botelles de vi de 7 cellers de la subzona Pallars de la DO Costers del Segre (sis del Jussà i un del Sobirà) per tal d'avaluar-ne l'evolució al cap de 7 i 18 mesos.
 
Els cellers pallaresos Castell d'Encús, Mas Garcia Muret, VilaCorona, Xic's de Cal Borrech, Sauvella, Terrer de Pallars i El Batlliu de Sort han submergit diverses ampolles de vi a l´embassament. Aquesta acció, emmarcada en el projecte 'Al teu gust, aliments del Pallars', pretén avaluar l´evolució del vi embotellat sotmès a unes condicions concretes, en aquest cas sota l´aigua.
 
D´acord amb el sector vitivinícola i amb el suport i l'experiència del Club Submarinista del Pallars i The Busseing Pallars, l´experiment consisteix en submergir 2 gàbies amb 12 ampolles de cada celler (entre 1 i 4 referències per celler) a uns 40 metres de profunditat a l´embassament de Sant Antoni. A aquesta profunditat es garanteix que no hi ha llum en cap època de l´any i la temperatura és constant.
 
El vi necessita una temperatura constant i aquest aspecte l'aigua li pot donar fàcilment. Al pantà de Sant Antoni l'aigua es troba entre uns 12ºC i 14ºC temperatura, mentre que al celler solament s'aconsegueix amb compressors o amb les ampolles sota terra. Per Raül Bobet, del celler Castell d'Encús aquesta prova pilot respon a un tema de qualitat però també a un tema d'estalvi energètic.
 
A la zona del Pallars no es coneix una experiència similar pel que fa a submergir vi en profunditats. Núria Bigorra, celler Terrer del Pallars, ha explicat que amb aigual dolça sí que hi ha experiències a les comarques de Girona i al Cantàbric però que amb aigua dolça no en coneix cap. 
 
Transcorreguts 7 mesos, i en el marc de la Fira de Primavera de Tremp, es traurà la primera gàbia i es convocarà a sommeliers i enòlegs per fer un tast a cegues de la botella submergida "contra" la mateixa botella envellida en les condicions de celler. Posteriorment, quan hagin passat 18 mesos, es repetirà el tast amb les ampolles contingudes a l´altra gàbia.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi