ACN | L'índex de recollida selectiva neta -un cop extrets els residus impropis- a les comarques de Lleida es va situar el 2013 en el 24,73%, sis punts per sota de la mitjana de Catalunya (30,8%). Tot i això, la Segarra, l'Alt Urgell i el Pla d'Urgell van superar la mitjana catalana, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). El Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) va ser el municipi lleidatà amb el percentatge més alt de recollida selectiva neta, superior al 55%. Durant l'any passat, les comarques lleidatanes van generar 181.029 tones de residus municipals, un 3,55% menys que l'any anterior. La comarca que va generar menys residus per càpita va ser les Garrigues, amb 0,98 quilos/habitant/dia.
Les comarques de Lleida van generar durant el 2013 un total de 181.029 tones de residus municipals, xifra que representa una disminució del 3,55% respecte a l'any anterior (187.703 tones) tot i que al conjunt de Catalunya la reducció es va situar en el 4%, segons les dades de l'Agència de Residus de Catalunya. El director d'aquest organisme, Josep Maria Tost, ha atribuït aquesta disminució, sobretot, a un menor malbaratament alimentari com a conseqüència de la crisi.
Pel que fa a la generació de residus per càpita, a les comarques lleidatanes es va situar en 1,12 quilos/habitant/dia el 2013, respecte els 1,16 quilos/habitant dia del 2012. Aquesta xifra situa la demarcació per sota de la mitjana catalana que va ser d'1,30 quilos/habitant/dia, respecte els 1,35 quilos/habitant/any de l'any anterior. La comarca de Lleida que va generar menys residus per càpita va ser les Garrigues, amb 0,98 quilos/habitant/dia, mentre la Val d'Aran la que més, amb 2,08 quilos/habitant/dia, seguida per altres comarques on el turisme també té una incidència important com són la Cerdanya i el Pallars Sobirà, on es va superar la mitjana catalana.
La Segarra, la comarca lleidatana amb l'índex més alt de recollida selectiva neta de residus
Durant el 2013 la recollida selectiva bruta de residus municipals a la demarcació de Lleida es va situar en 53.957,46 tones -un 6,70% menys que al 2012-, el que representa un 29,81% sobre els residus municipals generats, per sota de la mitjana catalana que va ser del 37,95%. Quant a la recollida selectiva neta -un cop extrets els residus impropis- a la demarcació de Lleida va ser del 24,73% l'any 2013, mentre al conjunt de Catalunya es va situar en el 30,8%, un 6% menys que al 2012 degut a què s'ha tocat sostre al volum de gent que recicla de forma voluntària, així com per la desaparició de paper i cartó dels contenidors i pel robatori de coures i aluminis a les deixalleries, segons Tost.
La comarca lleidatana amb el percentatge més alt de recollida selectiva neta va ser la Segarra, que va assolir el 44,81 %, mentre la Cerdanya va registrar el percentatge més baix, amb un 18,50%. A més de la Segarra, l'Alt Urgell i el Pla d'Urgell també van superar la mitjana de Catalunya. A nivell local, el Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) és el municipi lleidatà amb un índex més alt de recollida selectiva neta (55,3%), seguit per Linyola (54,9%), Fondarella (54,6%%) i el Poal (54,2%), al Pla d'Urgell, i Castellserà (51,1%), a l'Urgell.
La Segarra també és la comarca amb una major índex de recollida selectiva neta de la fracció orgànica (79,59 quilos/habitant/any), seguida per l'Alt Urgell, la Noguera i l'Urgell, per damunt de la mitjana catalana (43,25 quilos/habitant/any). A la cua hi torbem la Val d'Aran (0,76 quilos/habitant/any). Pel que fa a paper i cartó, l'Alt Urgell (40,36 quilos/habitant/any) presenta l'índex més alt de Lleida, en contraposició amb la Noguera (10,21 quilos/habitant/any). A banda de l'Alt Urgell, només la Cerdanya i el Pallars Sobirà estan per damunt de la mitjana (32,66 quilos/habitant/any).
El Pallars Sobirà també va registrar l'índex més elevat de recollida selectiva neta de vidre, amb 42,35 quilos/habitant/any. En canvi, a les Garrigues només es va arribar a 13,38 quilo/habitant/any. En aquesta comarca, juntament amb la Noguera, l'Urgell i el Segrià no es va superar la mitjana de Catalunya (19 quilos/habitant/any). Quant a la recollida d'envasos lleugers, la Segarra torna a encapçalar les comarques de Lleida, amb 19,03 quilos/habitant/any, mentre a la Val d'Aran es va situar amb 3,363 quilos/habitant/any. A més de la Segarra, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà i el Pla d'Urgell, superen la mitjana catalana (12 quilos/habitant/any).
Finalment, la comarca amb l'índex més alt de residus recollits com fracció resta és la Val d'Aran (1,47 quilos/habitant/dia o 534,82 quilos/habitant/any). Per contra, la Segarra presenta l'índex més baix (0,46 quilos/habitant/dia o 167,49 quilos/habitat/any). Només el Pallars Jussà ha recollit l'any 2013 més quantitat de fracció resta que l'any anterior. A banda de la Val d'Aran, la Cerdanya, el Pallars sobirà i l'Alta Ribagorça van superar la mitjana de Catalunya (0,81 quilos/habitant/dia o 294,83 quilos/habitant/any).
Pagament per generació
El director de l'ARC ha defensat la necessitat que tant ciutadans com administracions segueixin treballant per incrementar els volums de recollida selectiva neta per tal que es pugui assolir l'objectiu del 55% que fixa Europa per a l'any 2020. Per tal d'incrementar la xifra del 30,85 actual de Catalunya, Tost veu necessari apostar pel pagament en funció de la generació de residus, incentivant així el reciclatge, a banda de desenvolupar polítiques que ajudin a canviar els hàbits de la ciutadania.
En aquest sentit, l'ACR ha establert acord amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona per incrementar els pròxims anys el cànon per dipositar de residus als abocadors. Actualment aquesta taxa és de 15,8 euros/tona, mentre l'any 2015 està previst que sigui de 19,10 euros/tona i el 2020 de 50 euros/tona. L'objectiu d'aquest increment és incentivar que consorcis, comarques i municipis apliquin accions i polítiques de foment del reciclatge ja que "cada tona de material reciclat no va a l'abocador i, per tant, no paga aquest cànon", segons ha remarcat el director de l'Agència de Residus de Catalunya.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi