ACN | L'etnomusicòleg francès Pierre Rouch ha recuperat i fet una rèplica del darrer bot del Pallars, un instrument similar a un sac de gemecs que s'ha recuperat a partir d'un antic bot recollit per Ramon Violant i Simorra, l'any 1942 a Vilella (Sarroca de Bellera), i que actualment es guarda en el museu Etnològic de Barcelona.
Pierre Rouch ha estudiat el bot que va recollir Violant i Simorra i n'ha fet una rèplica. El procés de construcció del bot del Pallars ha durat dos anys. L'objectiu no és solament la seva recuperació en forma d'instrument sinó també tornar-lo a incorporar a les cercaviles o activitats musicals del Pallars.
Amb les dades i mesures preses, el lutier Rouch ha realitzat dos bots de gemecs. Amb aquests instruments ben aviat es començarà el primer curs de bot de l'Escola Folk del Pirineu, a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, a Esterri d'Àneu.
És desconeix si el darrer bot del Pallars, localitzat al municipi de Sarroca de Bellera, va ser construït aquí per algun artesà o es va portar de Barcelona o Perpinyà, principals centres de producció de sacs de gemecs al segle XVIII.
Pel que fa a la referència més recent d'aquest instrument és de finals del segle XIX i s'explica com a processons i festes majors feien sonar el bot pels carrers. La documentació també situa aquest instrument en localitats del Pallars Sobirà com La Bastida o Llavorsí. Amb aquesta recuperació es vol que aquest instrument es torni a incorporar en cercaviles del Pallars.
Aquest projecte de recuperació etnomusicològica que ha realitzat l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i el lutier Piere Rouch s'ha pogut dur a terme gràcies al suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural i de l'obra social de la Caixa.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi