ACN | L'
Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i el Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya han localitzat al Port del Cantó (a la banda de l'Alt Urgell) una resta fòssil que tindria una antiguitat de 240 milions d'anys. Aquesta troballa ha motivat una intervenció paleontològica d'urgència del Servei d'Arqueologia i Paleontologia.
Les primeres hipòtesis apunten que possiblement pertany a una espècie de rèptils que haurien existit uns 40 milions abans dels dinosaures, durant el Triàsic inferior. Els descendents actuals d'aquest espècimen els trobaríem en els cocodrils i les aus. Es tractaria de la troballa més antiga a les comarques de Lleida i té una gran rellevància des del punt de vista científic i patrimonial.
En aquesta mateixa zona s'havien realitzat importants troballes en campanyes anteriors. En la del 2012 es va trobar una gran quantitat d'icnites de limúlids, rèptils, una dent i una altre resta òssia d'arcosaure, i durant la campanya de 2013 es va procedir a l'excavació de la dent i de l'altra resta òssia. És molt probable que aquesta nova resta fòssil correspongui al mateix individu que les trobades en les campanyes anteriors.
En aquesta ocasió, i a molt poca distància es va trobar una altra dent de rèptil de 5 centímetres de llargada, que mostrava clarament visible esmalt, serreta de tall i arrel. Possiblement, la troballa ha estat motivada per les intenses pluges de l'últim any que devien netejar en aquest punt la superfície de l'aflorament.
La troballa se suma a les nombroses restes paleontològiques descobertes fins ara a les comarques de Lleida, especialment l'Alt Urgell, els Pallars i l'Alta Ribagorça, un territori prolífic en restes paleontològiques.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi