ACN | El mes de juny passat ha estat el més fred a Catalunya des del 1992, a excepció del delta del Llobregat, la desembocadura del riu Francolí i les parts elevades de la serralada del Montseny i punts de l'Alt Empordà, on les temperatures han estat les normals per un mes de juny. Per la seva banda, la distribució de les pluges ha estat molt irregular. En aquest sentit, el juny ha estat sec a gran part del país i, fins i tot, molt sec a punts de la Catalunya Central, litoral sud i nord del cap de Creus. En canvi, el mes ha estat molt plujós a la Val d'Aran i punts de les Terres de l'Ebre. Les pluges abundants i la fusió accelerada de la neu van provocar les inundacions a mitjans de mes a la Val d'Aran i el Pallars Sobirà.
L'inici de l'estiu climàtic -període entre els mesos de juny i agost- ha vingut marcat per una notable variabilitat meteorològica. Les precipitacions van afectar a molts punts de Catalunya com a conseqüència de les pertorbacions que van creuar el territori. La majoria d'aquestes pluges van ser en forma de ruixat, i acompanyades de tempesta i de calamarsa a causa del contrast tèrmic entre els nivells més baixos de la atmosfera, afectats per les primeres intrusions càlides de la temporada, i els nivells mitjos troposfèrics, amb presència de pertorbacions desenganxades del corrent general, perfectament conformades i acompanyades d'aire fred en el seu centre. Durant aquest període, cal remarcar dues pertorbacions: la primera va creuar el país entre els dies 6 i 11 de juny, mentre que la segona va afectar Catalunya entre els dies 17 i 19 de juny.
Les precipitacions més destacades registrades durant l'episodi de pluges al Pallars van ser els 50,2 litres a Espot (2.519 m), a la comarca del Pallars Sobirà. Cal remarcar tamnbé que l'aire fred associat a la depressió va provocar un descens important de la temperatura i va permetre que la precipitació fos en forma de neu al Pirineu fins a una cota d'uns 2.000 metres, o fins i tot puntualment inferior. Tot i que el gruix acumulat va ser en general inferior als 10 centímetres, la nevada va afectar tota la serralada.
Més de 123 litres a la Bonaigua
Més complicada va ser la situació meteorològica en relació al període de precipitacions que va afectar Catalunya entre els dies 17 i 19 de juny com a conseqüència d'una depressió freda en alçada estancada sobre la Península Ibèrica. El marcat i persistent flux del sud present a les capes mitjanes de la troposfera va provocar precipitacions molt abundants a l'àrea del Pirineu, especialment a la Val d'Aran i zones pròximes, on la precipitació acumulada va superar els 100 litres en 24 hores. Les quantitats més importants que es van registrar van ser els 125,7 litres a Vielha e Mijaran (la Val d'Aran), dels quals 101,2 litres es van mesurar en només 24 hores (el dia 18); els 123,8 litres a Bonaigua (2.266 m), a la comarca del Pallars Sobirà; o els 93,0 mm a Espot (2.519 m).
Durant la nit del dia 19 la precipitació va ser en forma de neu a les parts més elevades del Pirineu, destacant els 5 centímetres d'Espot (2.519 m), o els 4 centímetres de Boí (2.535 m). D'altra banda, a Vielha fins aquest any no s'havia registrat mai una precipitació de més de 100 litres en un sol dia, ja que fins ara el dia més plujós de la sèrie era l'1 d'agost de 1998, quan es van registrar 94 litres. Així, cal retrocedir tres dècades, fins als aiguats del novembre de 1982, per trobar un registre de pluja superior al del dia 18 a Vielha. Segons les dades meteorològiques històriques disponibles d'aquesta localitat, més o menys contínues des de 1915, durant el 7 de novembre de 1982 es van registrar 169,5 litres, l'únic registre diari de precipitació superior als 100 litres fins al juny d'enguany.
Durant tot el juny, a la Bonaigua (Pallars Sobirà) s'han recollit 204'7 litres, a Vielha 181'5, a Espot 173'2 i a Certascan 157'1 litres.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi