ACN | Els establiments turístics del Pirineu de Lleida encaren el mes de juliol amb incertesa pel que fa a les perspectives d'ocupació turística després de les inundacions que han afectat especialment la Val d'Aran però també el Pallars Sobirà. A banda, a aquest factor cal sumar-li la pròpia situació econòmica del país i el fet que les temperatures fins al moment no han estat molt altes, fet que perjudica la presència de turistes a les comarques lleidatanes, segons José Antonio Serrano, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida.
Tot i les dificultats de fer previsions davant aquest context, Serrano estima que durant la primera quinzena de juliol l'ocupació als establiments hotelers lleidatans serà una mica inferior al 2012 i se situarà de mitjana entorn del 30% al conjunt de la demarcació, mentre en la segona, en què ja tradicionalment augmenta l'ocupació, podria superar el 60%. Per la primera quinzena, les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida són una mica més optimistes ja que estima que l'ocupació en els establiments hotelers serà d'entre el 38 i el 40%, similar a l'any passat.
Missatge de normalitat i crida a la solidaritat amb les zones afectades
Els responsables del sector turístic de Lleida es mostren convençuts que els efectes de les riuades poden tenir una repercussió en el turisme de les zones afectades, sobretot a la Val d'Aran. Tot i que llencen un clar missatge de normalitat es mostren preocupats perquè es pugui estendre a la resta de comarques del Pirineu o de la demarcació perquè molts turistes "associen les comarques de Lleida com un tot", remarca Jordi Blanch, director del Patronat de Turisme de la Diputació.
Blanch insisteix en remarcar que malgrat els danys que han deixat les riuades l'afectació en l'oferta turística de la Val d'Aran, la zona més afectada, "és mínim" ja que més del 90% funciona amb normalitat, a banda d'algun càmping i del golf de Salardú, que van ser arrasats per l'aigua. En aquest sentit, ha recordat que els visitants poden gaudir "amb tota tranquil·litat" dels paisatges, rutes, activitats de natura, turisme actiu, museus o de la gastronomia, entre moltes activitats arreu de les comarques de Lleida.
Per la seva banda, José Antonio Serrano fa una crida a la gent perquè se solidaritzi amb les dues comarques més afectades per les riuades ja que "el 99% d'aquest territori, de les empreses, dels serveis turístics i dels accessos estan normalitzats" i, per aquesta raó, "no hi ha cap motiu per no reservar unes vacances tant tranquil·lament com qualsevol altre any".
El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida assegura que "la millor forma de solidaritzar-se amb aquestes zones afectades es venint ja que és la manera més fàcil de redistribuir els diners entre la població" tot remarcant que més del 80% del PIB d'aquestes dues comarques depèn exclusivament del turisme. Pel que fa a la resta de comarques de Lleida, Blanch parla d'una ocupació similar als últims anys mentre Serrano preveu que estigui una mica per sota.
Ocupacions similars als darrers anys en el turisme rural i els càmping
Quant als establiments de turisme rural, l'ocupació serà similar als darrers anys i se situarà de mitjana entre el 35 i el 38% durant la primera quinzena de juliol al conjunt de les comarques lleidatanes, i superior en la segona, segons les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació, que davant aquesta incertesa no s'treveix a fer previsions més enllà.
El subsector dels càmpings també preveu en global xifres similars a anys anteriors, exceptuant la Val d'Aran on dels vuit establiments que hi ha, la meitat han patit una afectació considerable per la riuada i ara per ara no poden obrir tot i els esforços que estan fent per fer-ho al més aviat possible. En la resta de territori, s'estimen unes ocupacions similars a l'hoteleria i el turisme rural i també a les xifres d'altres anys.
Després de veure's obligats fa dues setmanes a suprimir activitats aquàtiques, especialment el ràfting, pels efectes dels aiguats, les empreses d'esports d'aventura es mostren cautes a l'hora de parlar de previsions ja que poc a poc van recuperant la normalitat tot i tenint en compte la seguretat dels clients, després de les anul·lacions que han rebut en les darreres setmanes per la pràctica d'activitats d'aigua, situació que no s'ha donat en altres vinculades amb la natura i el lleure. En aquest sentit, Jordi Blanch destaca que "la millor manera de transmetre una imatge de normalitat és la que mostren les empreses en el seu dia a dia", tant en els esports d'aventura com en la resta de sectors turístics lleidatans.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi