ACN | Una trentena d'investigadors procedents de diverses universitats i centres de recerca d'arreu de l'estat finalitzen aquest divendres la 1a Reunió Científica de la Xarxa Espanyola d'Estudis sobre Contaminació Lumínica (REECL), que, des de dijous s'estan desenvolupant al Parc Astronòmic Montsec i a l'Hotel Terradets de Cellers, amb l'objectiu que els participants intercanviïn les experiències dels seus grups de treball, presentin els darrers resultats de les seves investigacions, estableixin estratègies de cooperació en la recerca i realitzin sessions de formació i discussió en diversos àmbits de la matèria.
En les sessions de treball han tingut un especial interès l'exposició dels resultats de recerca obtinguts en matèria de salut humana que mostren com l'exposició a llum durant la nit pot provocar trastorns diversos, alguns d'ells vinculats a la producció de l'hormona melatonina, les conseqüències de les quals es troben en estudi tenint indicis de la seva relació amb alguns tipus de càncer.
També s'han donat a conèixer estudis sobre les notables afectacions de la llum en el medi nocturn natural, entre les quals les alteracions en els cicles vitals de diverses espècies nocturnes, com ara insectes o aus, i que poden posar clarament en perill la supervivència de diverses espècies amenaçades.
La REECL està constituïda per una dotzena de grups de recerca vinculats, a banda del Parc Astronòmic Montsec, a les universitats Politècnica de Catalunya, Complutense de Madrid, de València, de Múrcia i de Santiago de Compostel·la, a l'Institut d'Astrofísica de Canàries, als observatoris Astronòmic Nacional i de Calar Alto, al Planetari de Pamplona i a l'Estació Biològica de Doñana. Tots aquest organismes o universitats fan recerca al voltant d'aspectes diversos que van des de l'astronomia fins a la salut humana, passant per temes d'afectació ecològica en espècies nocturnes o tècniques d'enllumenat respectuós.
Durant la seva estada, els investigadors participants han visitat els equipaments del Parc Astronòmic Montsec i, aprofitant el cel fosc del Montsec, han dut a terme mesures comparatives amb els instruments especialitzats per l'estudi de la contaminació lumínica.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi