ACN | L'Associació Cultural dels Raiers entregarà la Ganxa d'Or 2013 a la dissenyadora catalana Míriam Ponsa, guardonada 4 cops al certamen 080 Barcelona Fashion i que aquest any inspira la seva nova col·lecció amb els Raiers de la Noguera Pallaresa. Aquest guardó s'entregarà durant la Diada dels Raiers que es celebrarà el proper dia 7 de juliol. Aquesta festa serveix per rememorar l'ancestral ofici del transport fluvial de la fusta. La festa dels raiers, del 5 al 7 de juliol, espera rebre unes 3.000 persones. La baixada de rais per la Noguera Pallaresa i l'entrega de la Ganxa d'Or seran els punts forts, però també la inauguració del nou Espai Raier, un espai per a la difusió de la cultura raiera.
La festa dels raiers recorda el desaparegut ofici pirinenc del transport de la fusta pels rius. La Diada és Festa Tradicional d'Intererès Nacional i Creu de Sant Jordi 2003.
Durant tot el cap de setmana se celebraran desenes d'activitats culturals on la gastronomia, la música, la dansa i la història en seran els protagonistes.
L'ofici de raier
L'ofici de Raier consistia en el transport de la fusta pel riu. Per a transportar-la muntaven els rais que eren les embarcacions que els servien per baixar pel riu i que alhora eren la mercaderia que transportaven. Per poder fer la seva feina, els raiers contaven amb l'ajuda d'altres treballadors de la fusta. Així els picadors talaven la fusta dels boscos i els tiradors l'arrossegaven amb mules fins a la vora del riu on els raiers muntaven el rai. Per lligar les fustes del rai es feien servir les redortes, branques de bedoll que prèviament s'havien estovat amb aigua i retorçut amb les mans per tal de donar-los-hi la flexibilitat necessària com si es tractés d'una corda. Un cop a punt, el rai era conduït pels raiers fins arribar al mar, la part del procés més dura i perillosa.
Associació Cultural dels Raiers de La Noguera Pallaresa
L'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa va ser creada l'any 1979 amb l'objectiu de rememorar l'antic ofici de raier, molt popular fins al segle XIX a la Pobla de Segur i zones de muntanya, que consistia en el transport de la fusta pel riu.
Des de fa 35 anys els Raiers de La Pobla celebren el primer cap de setmana de juliol, com a activitat principal que organitza l'associació, la Diada dels Raiers. Durant quatre dies s'organitzen diferents activitats que giren al voltant de l'ofici de raier, des de demostracions de muntatge de rais fins a una baixada de rais pel Noguera que té lloc l'últim dia, el diumenge.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi