ACN | Els Mossos d'Esquadra ja han registrat fins al mes d'octubre 10.995 denúncies de dones que han revelat haver patit algun tipus de violència masclista. La policia catalana ha detingut en aquest període 4.756 homes acusats d'haver agredit les seves parelles. Durant aquest 2014, a banda, s'ha registrat una altra dada negativa: 14 dones assassinades, 3 durant els darrers 15 dies.
Des de l'Institut Català de les Dones, la seva presidenta, Montserrat Gatell, ha vindicat a l'ACN que dies com el 'Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones' serveixin per conscienciar que aquesta "xacra social" és un problema de tothom. "Les dones han de saber que no estan soles", ha volgut recordar.
Els Mossos d'Esquadra han instruït un total de 10.995 denúncies per violència masclista de gener a octubre de 2014. Això representa un 0,7% més respecte al mateix període de l'any anterior, quan es van rebre 10.922 denúncies.
Un 40% d'aquestes han estat per maltractament físic -lesions lleus, greus i temptatives d'homicidi-; un 45% per violència psicològica -amenaces, coaccions, vexacions i tracte degradant o vexatori-; un 2% per agressions sexual, i el 13% relacionat amb altres tipus delictes com ara incompliment de drets i deures familiars o descobriment i revelació de secrets.
Cal destacar que en aquesta darrera tipologia delictiva, la de descobriment i revelació de secrets, s'ha donat un increment del 56,5%. Està associada a l'ús d'Internet i de les xarxes socials on es fa la difusió d'imatges o informació compromesa i de caràcter confidencial entre la víctima i la persona agressora, que comparteixen o han compartit en el passat una relació sentimental.
La gran majoria de víctimes, entre els 22 i els 45 anys
Enguany el cos de Mossos d'Esquadra ha atès 11.853 víctimes, de les quals el 4,2% són menors d'edat. El 75,5% es concentren en la franja dels 22 als 45 anys i, dins d'aquesta, la de major incidència és la de 31-40 anys (37%). Cal destacar un increment del 11% que pertany al col·lectiu de persones majors de 65 anys.
14 mortes en 11 mesos
En aquests 11 mesos de 2014 han estat assassinades 14 dones a mans de les seves parelles o exparelles. Sis d'elles havien interposat una denúncia contra els seus agressors. La majoria de les víctimes eren espanyoles i vuit tenien entre 43 i 54 anys. La franja d'edat dels homicides se situa entre els 44 i 55 anys.
En set casos s'havien instruït diligències policials. Sis dones havien denunciat i, en un cas, els Mossos d'Esquadra van actuar d'ofici. En aquests set casos en què hi havia denúncia, els Grups d'Atenció a la Víctima (GAV) del cos de Mossos d'Esquadra havien realitzat un seguiment. En cap dels casos hi havia mesura judicial/fiscalia de protecció en vigor. Només tres de les set dones que havien denunciat havien tingut una ordre de protecció que va finalitzar abans de la seva mort.
Perfil dels detinguts
Els Mossos d'Esquadra han detingut 4.756 homes per la seva presumpta relació en casos de violència masclista. Els agents també han realitzat 1.029 detencions per trencament de condemna.
El 0,5% dels detinguts són menors d'edat. El 95,5% són majors d'edat i estan a la franja d'edat compresa entre els 26 i 45 anys, essent la de 31 a 40 anys la de major incidència amb un 37%. Aquesta franja d'edat coincideix amb la de les víctimes ateses per violència masclista.
Des de l'ICD es demana que recordin que "no estan soles"
La presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, creu que dies com aquest dimarts -'Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones'- han de servir perquè tothom s'adoni que aquesta violència "existeix". No és un problema que afecti l'àmbit privat de les persones, "és una xacra social". Per això les campanyes ara se centren en buscar "còmplices" que ajudin a lluitar contra aquesta violència.
Totes "les manifestacions d'avui intenten això", que comenci "a ser una preocupació de la societat", que "entri a l'agenda política" perquè sempre surt "al final del rànquing de preocupacions a les enquestes ciutadanes". Això "ha de canviar" perquè hi ha "milers i milers de dones que pateixen".
El millor consell que Gatell s'atreveix a donar a les víctimes és que pensin "que no estan soles". El primer pas és compartir el seu calvari amb el seu entorn més "proper". Però també "han de saber" que compten amb una xarxa de serveis que les estan esperant, com ara el telèfon 900 900 120 que disposa d'un equip de professionals, "psicòlogues i juristes expertes en la matèria", que poden ajudar-les durant "les 24 hores tots els dies de l'any". És un recurs que també poden fer servir "els familiars de les víctimes".
Gatell admet que, tot i que "no hi ha cap any bo", aquest és especialment dolent pel què fa a les morts. Un repunt molt sorprenent en relació amb l'any passat. Però això no permet parlar "de tendències". "Un major nombre de víctimes mortals no indica que s'agreugi la situació de les dones que pateixen violència masclista" i, de la mateixa manera, "un any amb moltes menys víctimes tampoc indicia que millori". La xacra afecta milers de dones malgrat "al telediari" només apareixen les assassinades.
Treball preventiu
Amb l'objectiu d'incrementar les accions preventives en l'àmbit de la violència masclista, els Mossos han realitzat prop de 800 xerrades amb un total de 23.041 assistents, que representen un increment del 14% respecte al mateix període de l'any 2013. El 80% del total de xerrades que es realitzen estan adreçades als joves de 13-20 anys, amb l'objectiu d'educar i conscienciar davant la problemàtica des de ben joves.
Els GAV són els grups especialitzats en l'atenció i seguiment de les víctimes de violència masclista, domèstica i altres víctimes vulnerables, amb presència a totes les comissaries. Aquestes oficines són actualment l'eina de qualitat que té la policia. Les seves funcions són, entre d'altres, la prevenció, detecció, atenció, seguiment i protecció d'aquestes víctimes. Enguany, els GAV han fet un total de 10.699 seguiments, dels quals el 60% (6.356) corresponien a dones que tenien vigents mesures de protecció per violència de gènere.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi