A inicis d'aquest 2014 el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar la creació del Parc Natural del Montsec abans del 2017. Recentment, un equip de tècnics han començat reunions informatives amb diferents agents del territori. Un dels primers resultats d'aquestes reunions ha estat el posicionament unànime del Consell d'Alcaldes del Pallars Jussà a favor de la seva creació. Tots els agents coincideixen en destacar que els aportarà una marca, un òrgan gestor i un pressupost.
El Govern calcula que la superfície del Parc Natural del Montsec serà d'unes 32.000 hectàrees i en formaran part uns 13 municipis. Del Pallars Jussà els de Sant Esteve de la Sarga, Castell de Mur, Llimiana, Gavet, Isona i Conca Della, Tremp i Talarn. De la Noguera els d'Àger, Camarasa, Alòs de Balaguer, Vilanova de Meià, Artesa de Segre i les Avellanes i Santa Linya.
Que la zona del Montsec esdevingui Parc Natural ha estat una proposta llargament reivindicada pel territori, ja des dels anys vuitanta, una reivindicació que ja ha obtingut el suport del Parlament de Catalunya en diverses ocasions però mai ha acabat de prosperar la proposta. Ara, el territori demana que les converses que s'han iniciat no s'aturin i el 2017 sigui una realitat aquest Parc.
El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach, assegura que de manera global tots els alcaldes s'han mostrat a favor i ha afegit que si van sorgint esculls s'hauran de tractar de manera individualitzada amb cada municipi. Per Ubach la creació d'aquest Parc va amb total sintonia amb l'aposta turística que s'està fent des del Consell Comarcal.
El sector turístic també és mostra clarament favorable al futur Parc Natural del Montsec. La creació d'una marca ajudaria a posicionar el sector turístic i poder treballar conjuntament sota un mateix paraigua. Alejandro Rivera, de Cal Soldat de Collmorter, ha explicat que ara la promoció i divulgació es fa, però de manera particular, i amb la creació del Parc es podria fer sota un mateix grup. Segons Rivera, la marca Montsec posicionaria aquesta zona del Pallars i la Noguera al mapa.
Josep Castells, alcalde del Castell de Mur, ha dit que aquest territori està conservat gràcies a la gent que hi viu i, per tota aquesta gent, es mereix un nivell de protecció que l'ajudi a dinamitzar-se econòmicament. La figura de protecció del Parc Natural no afectarà de manera negativa a la zona ja que els límits seran similars a l'actual
zona PEIN.
Castells reclama, fins i tot, que determinats pobles s'incloguin dins els límits del Parc Natural i no en quedin exclosos. Les converses al territori seguiran amb l'objectiu de poder comptar amb un ampli consens territorial, polític, institucional i social.
Un parc natural és un espai natural que presenta valors naturals qualificats, la protecció dels quals es fa amb l'objectiu d'aconseguir-ne la conservació d'una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos i l'activitat dels seus habitants.
Els Parcs Naturals són nuclis dinamitzadors del territori i els seus eixos de gestió són: la conservació del patrimoni natural i cultural, el desenvolupament socioeconòmic i la millora rural i l'ordenació i la gestió de l'ús públic.
Entre les principals tasques que fan hi ha la conservació d'espècies amenaçades, la gestió dels hàbitats i el patrimoni geològic, el suport al sector ramader i turístic, recuperació de camins i fonts o tasques de senyalització i informació.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi