ACN | El gerent de GSS i l'ICS a Lleida, Jaume Capdevila, ha lamentat, en una entrevista a l'ACN, que amb la creació del nou Consorci Sanitari es dubti ara del caràcter públic de l'ICS i CatSalut, quan sempre han estat garantia d'assistència sanitària pública. Capdevila ha respost així als crítics amb el Consorci, anomenat Sistema Integral de Salut (SIS), que consideren que el fet de poder prendre decisions des del Consell de Govern del Consorci sense passar pel Parlament, en limitarà la transparència. A més, per Capdevila, que els nous contractes que es facin al SIS es regeixin pel règim laboral i no pel funcionari, permetrà oferir millors condicions laborals i per tant, atraure professionals al territori.
En una entrevista concedida a l'ACN, el gerent de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i l'ICS a Lleida, Jaume Capdevila, ha explicat que els retards en la constitució del Consorci, que havia de ser primerament a l'octubre de 2014 i després al gener de 2015, han estat causats per diversos motius, des de l'acord de Govern del 25 de febrer. Per una banda, a causa de la llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions locals, desbloquejada al setembre, que va afectar els consorcis i per una altra banda, perquè alguna entitat consorciada ha volgut ampliar el seu coneixement sobre el que representa el SIS. Tot i això, assegura, es manté l'última data prevista i que per tant el Govern aprovi el Sistema Integral de Salut de Lleida i dels Pirineus durant el primer quadrimestre de 2015.
Respecte a les nombroses crítiques que ha rebut el Consorci des de l'anunci de la seva creació, Capdevila assegura que a grans trets ni el ciutadà notarà canvis ni els professionals tampoc. "És un Sistema Integral de Salut que pretén assolir un nou paradigma assistencial i mantenir en el temps els bons resultats en matèria de salut que ara tenim", ha assegurat.
Pel que fa a la privatització encoberta de la sanitat que denunciaven alguns col·lectius com Marea Blanca Lleida, Capdevila ha assegurat que, tot i que per modificar el contingut s'hauria de fer en la fase d'informació pública, s'ha acordat ja anul·lar l'article que recollia la possibilitat que entitats privades sense ànim de lucre, com ara fundacions hospitalàries, formessin part del Consorci. "És farà legalment en el procés d'informació pública però ja s'ha decidit que no en formaran part perquè aquest punt generava intranquil·litat a la societat i no calia", ha dit.
Capdevila defensa que un dels principals potencials d'aquest concepte d'atenció integral és que, actualment, fora del servei assistencial hi ha duplicitat de compres, de preus i d'estructures i que, dins el camp assistencial, encara queden serveis duplicats. "Actualment s'està treballant en uns plans funcionals d'acció, liderats pels responsables assistencials dels hospitals i amb gran participació de l'atenció primària, que és el referent de l'atenció comunitària, per arribar als serveis únics, que es desenvoluparan durant el 2015", ha explicat el gerent de GSS i l'ICS a Lleida. "Aquest serveis seran molt potents perquè sumaran els recursos dels tres hospitals de referència al territori i garantiran una millor atenció especialitzada a l'atenció primària i al ciutadà", ha dit.
També s'ha criticat el fet que les decisions estratègiques del nou Consorci han de ser votades favorablement pels deu membres del Consell de Govern del SIS sense haver de passar cap tràmit parlamentari. Els detarctors denunciaven en aquest sentit falta de transparència però Capdevila assegura que hi haurà una "transparència total". "Ara les decisions de l'ICS i del Servei Català de la Salut les prenen els mateixos organismes i ningú les jutja. No pot ser que per separat no es dubti d'elles i juntes al Consorci sí", lamenta. "Només entendria aquesta crítica si haguéssim posat el Consorci en mans d'un òrgan de govern d'entitats alienes, però si a Catalunya hi ha dos noms que són garantia d'assistència sanitària pública són l'Institut Català de la Salut i el Servei Català de la Salut", ha sentenciat.
Pel que fa al canvi de model de contractació, Capdevila ha explicat que el model de selecció que es promourà serà un que garanteixi la igualtat, mèrit, capacitat i lliure concurrència, com marca la llei d'ordenació sanitària a Catalunya. "Ja hi ha un model a Lleida. Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) ja treballa així des de l'any 1992", assegura. "Els funcionaris mantindran els seus drets fins que es jubilin i les noves contractacions es regiran pel règim laboral, com els més de mil treballadors que té ara GSS", ha explicat Capdevila.
"Les diferències són que el règim laboral es regeix per un conveni col·lectiu que pot afavorir que Lleida retingui el talent o atragui gent de fora, mentre que els funcionaris cobren el mateix a tot arreu i, per tant, amb les mateixes condicions arreu, no hi ha massa professionals que vulguin venir a Lleida perquè és un lloc allunyat", argumenta. "El contracte de funcionari és de màxims i el del laboral és de mínims i per tant es podria apujar el salari dels treballadors. Ara ja estan cobrant més els laborals que els funcionaris, ja que els funcionaris han cobrat només una paga extra, per exemple", explica Capdevila.
Sobre la petició que es consulti la ciutadania sobre la creació del consorci, Capdevila diu que això correspon decidir-ho als polítics i reitera que el consorci és totalment transparent. "Està controlat per la llei de contractes de les administracions públiques i per auditories potents. Ja treballem així a GSS", sentencia.
Està previst que el Consorci Sanitari de Lleida sigui una realitat el primer quadrimestre de 2015, quan està prevista la seva aprovació definitiva a través d'un acord de Govern. Formaran part del nou consorci el Servei Català de la Salut (CatSalut), l'Institut Català de la Salut (ICS), l'Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL).
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi