Dimecres, 3 de juliol de 2024

Explosions controlades al Port de la Bonaigua per provocar allaus

L'estació de Tavascan continua tancada al públic | Espot ha tancat avui la part alta de l'estació

ACN 2 de febrer de 2015 a les 17:08

Un helicòpter treballa en el desencadenament controlat d'allaus al Port de la Bonaigua. Foto: ACN


Al Port de la Bonaigua s'ha treballat durant el matí, mitjançant explosions controlades, en el desencadenament d'allaus. Les explosions controlades es fan amb l'aparell 'Daisy Bell', que es transporta en un helicòpter i una vegada situat prop de la superfície de la neu provoca una explosió de gas que genera l'allau.

Per altra banda, els amants de la neu que aquest dilluns s'han apropat a les estacions d'esquí han pogut gaudir d'uns bons gruixos de neu nova. Per contra, algunes estacions han hagut de tancar algunes pistes per risc d'allaus, com és el cas d'Espot. L'estació de Tavascan està tancada a causa de tasques per condicionar l'accés.

La pausa de la nevada i el vent fan disminuir lleugerament la probabilitat d'allaus espontànies, però continua sent molt probable el desencadenament accidental de placa a gairebé qualsevol vessant de totes les cotes i orientacions de pendent prou dret i obert.

El mantell de neu es manté molt inestable a causa del gruix acumulat i la presència de nombrosos nivells de neu recent poc ventada. Les allaus que es puguin produir poden enterrar una persona amb facilitat i destruir un vehicle, segon el Butlletí del perill d'allaus del Conselh Generau d'Aran.

Cal recordar que el grau de perill d'allaus és ara FORT (grau 4). Tot i que ha baixat lleugerament, Protecció Civil demana a la ciutadania extremar la prudència en la mobilitat a zones de muntanya.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació