ACN | El Departament de Territori i Sostenibilitat ha presentat aquesta setmana a Berga els resultats d'un estudi sobre com hauria de ser la nova Llei d'Alta Muntanya. El document remarca la necessitat de sumar i impulsar accions conjuntes entre totes les comarques de muntanya, i proposa la creació d'una agència de promoció econòmica del Pirineu que faci d'enllaç entre el territori i el Govern. La sessió, que ha comptat amb participants de diverses comarques, ha servit per conèixer de primera mà les peticions del territori.
En general, es considera que la llei del 83 ha quedat "obsoleta" i defensen que la nova legislació ha de propiciar la creació de llocs de treball per evitar la pèrdua de capital humà. Les comarques de muntanya del Pirineu tenen en comú una mateixa preocupació: la pèrdua de capital humà motivada per la manca de llocs de treball.
Aquest és el principal objectiu al qual hauria de fer front la nova Llei d'Alta Muntanya, segons els agents públics i privats que aquest dimecres han assistit a la primera sessió de debat sobre la nova legislació.
Un ens per aglutinar
El responsable d'actuacions estratègiques del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Miralles, ha explicat que la llei del 83 ha quedat "obsoleta" i ha remarcat que els reptes d'avui dia han evolucionat i ja no són els mateixos que ara fa 30 anys. "La gent ha de poder viure a muntanya, hi ha d'haver activitat econòmica i les maneres de funcionar són unes altres", ha explicat.
Miralles, que ha estat l'encarregat de presentar l'estudi als agents polítics i privats del territori, creu que el principal objectiu de la nova llei ha de ser el d'aconseguir que a les comarques de muntanya s'hi desenvolupi activitat econòmica "per tal que la gent pugui viure a la muntanya" i fer front als reptes i als desafiaments del futur com el canvi climàtic.
D'aquesta manera, Miralles ha defensat que el territori ha de treballar conjuntament i fer polítiques molt més integrades i creu que, per fer-ho, és necessària la creació d'una agència de promoció econòmica del Pirineu que faci d'enllaç entre el territori i el Govern. Segons ha dit, aquesta agència hauria de ser participada amb personal de totes les comarques i orientada a definir i liderar programes integrats. Pels tècnics que han elaborat el document sobre la nova llei, aquesta agència pot ser "clau".
La propera sessió, dimecres a Sort
La d'avui ha estat la primera sessió participativa entorn de la futura Llei d'Alta Muntanya. La segona tindrà lloc el proper dimecres a Sort. En tots dos casos, l'objectiu és escoltar les necessitats reals de les comarques muntanyenques de primera mà per tal que la nova Llei s'elabori de manera consensuada i pugui ser realment eficaç.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi