Dimecres, 22 de gener de 2025

Recuperen el llegat del músic Domènec Cardenyes

L'Arxiu del Jussà ha ingressat el fons personal del músic i compositor | Cardenyes va desenvolupar la major part de la seva activitat a Tremp

5 de febrer de 2015 a les 13:49

Joan Ubach i Eugeni Fornons, signan el conveni de cessió. Foto: Arxiu Comarcal Pallars Jussà


L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà ha ingressat recentment el fons personal del músic i compositor Domènec Cardenyes. Així, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach, i el propietari de la documentació, Eugeni Fornons, van signar el contracte pel qual es cedeix a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà el fons documental del músic nascut a Ponts el 1916, però que va desenvolupar part de la seva activitat a Tremp, on va morir el 1977.  

La figura de Domènec Cardenyes està estretament lligada al municipi de Tremp. Malgrat viure a Balaguer, va ser a Tremp on experimentà i desenvolupà millor les seves qualitats professionals, com a músic i com a mestre de música. Els treballs bibliogràfics sobre el músic són bastant escassos i, per això, la documentació cedida per Eugeni Fornons és molt rellevant ja que permetrà descobrir molts aspectes de la seva vida desconeguts fins ara.

Fornons, veí de Tremp, va adquirir el 1996 l'antic habitatge de Domènec Cardenyes, on va trobar tot tipus de material del músic: partitures musicals de producció pròpia, llibres de teoria musical, adaptacions musicals, fotografies i altres documents que plasmen aspectes de la seva vida personal i professional, i que ocupen unes 20 caixes. 

Aquest fons documental està en un perfecte estat de conservació i el personal de l'Arxiu ha iniciat la seva ordenació, classificació, descripció i digitalització, per tal de posar-lo a l’abast dels investigadors i, alhora, rendir un sincer i merescut homenatge a aquest il·lustre personatge trempolí.

La vida de Domènec Cardenyes

Domènec Cardenyes, el petit Mingo de cal Panxó, va néixer a Ponts l’1 de setembre de 1916. A casa seva regentaven el local anomenat 'Gran Cafè Espanyol'. Hi havia piano, és clar!, un element habitual en aquella època dels grans cafès. Ben segur que influiria a Domènec en la seva afició per la música i el cant.
 

Cardenyes tocant el piano en una foto dels anys 50


La guerra civil va truncar la seva prometedora joventut. Amb el pare malalt es van traslladar a Balaguer, ciutat natal de la mare. Des de Balaguer, anava i venia assíduament a Barcelona per ampliar els seus coneixements de piano, harmonia i composició, amb el mestre Lambert. A Balaguer donava classes de solfeig i actuava com a pianista en diferents orquestres locals, fins que va crear la seva pròpia orquestra 'Domingo y sus Bohemios'. Va ser una època en la que va destacar com a compositor, tant de peces per ballar com de sardanes.

Va estar contractat per l’orquestra de Lleida la 'Boite Club', a la vegada que realitzava les tasques de professor de música a la finca del Castell del Remei. A finals dels anys quaranta va tenir el seu primer contacte amb el món coral, tot dirigint la coral Flors d’Urgell, de Castellserà.

L’any 1954, el senyor Mata, mestre de solfeig a la Lira de Tremp, iniciava la creació d’una orquestra municipal a la ciutat però, amb la seva mort, el projecte va quedar aturat. La seva vídua, que coneixia a Cardenyes, va instar a l’Enric Solé, alcalde de Tremp, perquè contractés els seus serveis com a professor de música, que tant feia falta a la població. Des d’aquell moment, la seva vida va quedar lligada a Tremp fins a la seva mort.

Durant aquests anys, Cardenyes, va impulsar, com a músic i director, diverses entitats entre les quals hi havia l’esbart dansaire Francesc Pujol i la Tuna del Col·legi Sant Josep (creada l’any 1958). Aquest mateix any, el president del casal, Josep Altisent, va convocar a tots els caramellaires i afeccionats per constituir l’Orfeó de Tremp, on Cardenyes seria el seu director. L’any 1969 el mestre va crear 'Els timbalers de la Conca' una banda de cornetes i tambors.

Domènec Cardenyes, també va dirigir bandes de renom com 'Domingo y sus solistas', 'Soulfinger’s' o 'Rudy Bravo y su conjunto Harmony', on el mestre va deixar la seva empremta personal i musical.

El llegat de la seva obra musical va ser molt important per a Tremp i la comarca. Com a pedagog molts nois i noies van aprendre amb ell les primeres notes musicals. Com a intèrpret fou un excel·lent pianista; el jazz i la improvisació eren el seu delit. També tocava la guitarra, el flabiol, l’orgue, el violí i el seu inseparable acordió.

Com a compositor, va crear obres per ballar, serenates, marxes, etc. Però sobretot va destacar especialment en el món de les sardanes i la música coral, fins que va morir el 1977 a Tremp.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació