Els caps i sotscaps de Bombers de Tarragona, presentant les seves signatures. Foto: Josep M. Llauradó
Entre 45 i 50 caps i sotscaps de les agrupacions de bombers voluntaris de la Regió d'Emergències de Lleida i l'Alt Pirineu han signat aquest dimecres la seva dimissió perquè se senten ignorats i desprotegits per la Generalitat. Ho ha confirmat a l'ACN el president de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, Josep Maria Alcalà.
Tot i que falta per confirmar el número exacte, aquestes dimissions suposarien gairebé el total de comandaments de la regió ja que actualment hi ha 50 caps i sotscaps de bombers voluntaris que pertanyen a 26 parcs de Lleida i l'Alt Pirineu. Alcalà ha destacat que aquests 26 parcs de bombers voluntaris lleidatans suposen el 80% del total del cos de Bombers al territori.
Els comandaments dels bombers voluntaris de Lleida segueixen així els passos dels de Tarragona que, a finals de gener van presentar la seva dimissió al delegat del Govern a Tarragona. Els de Lleida, tot i que han signat les seves dimissions aquest dimecres, segons Alcalà, està previst que les presentin oficialment a la delegació del Govern de Lleida a finals d'aquesta setmana o començaments de la que ve.
L'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya critica que el nou reglament del cos, aprovat al gener per l'executiu català, els atribueix les mateixes funcions i obligacions que a un bomber professional, malgrat que no disposen de la condició d'agent de l'autoritat ni de cobertura jurídica, sanitària o assistencial "digna". Reclamen diàleg a Interior per definir un model que consideren "caduc".
Prop d'un miler de bombers voluntaris s'han adherit a l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, que denuncia la manca de voluntat del Govern i de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament d'asseure's a negociar amb ells per tal de definir un nou model mixt.
Les reivindicacions
Els bombers voluntaris recorden que fa quatre anys que no es convoca cap plaça i que els parcs estan "sota mínims", sense poder garantir les sortides. De fet, segons asseguren, la xifra de 2.200 efectius que facilita el Govern, en realitat es queda en un miler de bombers voluntaris.
A més, reclamen una assistència sanitària reglada i una assegurança "digna" en cas d'accident en acte de servei que complementi l'actual, ja que afirmen que els imports actuals -70.000 euros per mort i 115.000 per invalidesa total- no s'ajusten a les seqüeles que puguin quedar, alhora que no cobreixen una invalidesa parcial.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi