La jornada ha reunit una trentena de persones Foto: ACN
El
Departament d'Agricultura està redactant la regulació de la recollida de bolets per posar ordre a un sector que compta amb uns 1,2 milions de boletaires a Catalunya. La jornada 'Regulació micològica i micoturisme. Són compatibles?' ha volgut posar de manifest que els bolets tenen amo i que és un recurs que cal regular.
Els assistents a la jornada, celebrada aquest dijous a Sort, han demanat una regulació flexible. Aquesta normativa contempla tres carnets: per activitat esporàdica, per fer negoci i per estudi científic. Aquests carnets oscil·larien entre els zero euros pels estudiosos, 3 euros per un dia puntual i entre 100 i 200 euros pels que en fan negoci. La validesa del carnet serà d'un any.
Els diners que es recaptin es retornaran al territori en forma de subvencions per reparar camins i millorar l'entorn natural. Un cop aprovada la regulació, el propietari podrà decidir si regular o no en les seves terres. Juan Martínez de Aragón, Investigador Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ha explicat que es preveu que el document estigui enllestit entre aquest 2015 i el 2016.
Els inventaris micològics realitzats des del
Centre Tecnològic Forestal de Catalunya des de principis de juliol fins a finals de desembre a unes 88 parcel·les de mostreig, finançats per la Generalitat de Catalunya i el projecte
Micosylva+, han permès quantificar la producció i la diversitat micològica a Catalunya de la temporada 2014 en 217 kg/ha, que equivaldria a unes 119.420 tones de bolets de tot tipus a Catalunya, i un total de 490 espècies identificades.
La productivitat mitjana és de 57 kg/ha (comestibles i no comestibles) els últims 20 anys i un total de 718 espècies identificades. El 25% són espècies comercials.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi