Dilluns, 23 de desembre de 2024
PUBLIREPORTATGE

Joan Ubach: «Estem impulsant un projecte al voltant de la mobilitat sostenible i la promoció turística»

L'Epicentre de Tremp acull aquest dijous el 1r seminari 'Turisme i mobilitat sostenible en zones de muntanya'

Publireportatge 17 de febrer de 2015 a les 17:00
El Consell Comarcal del Pallars Jussà, amb el finançament del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc del projecte 'Treball a les 7 comarques', ha organitzat per aquest dijous a Tremp el primer seminari sobre turisme i mobilitat sostenible en zones de muntanya. Parlem amb el president de l'ens comarcal, Joan Ubach, per a que ens expliqui amb més profunditat el funcionament de la jornada i els projectes amb els quals treballen. 
 

Joan Ubach, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà. Foto: Jordi Ubach



Què és el seminari sobre turisme i mobilitat sostenible?

El 1r seminari 'Turisme i mobilitat sostenible en zones de muntanya' se celebrarà aquest dijous 19 de febrer a l'Epicentre de Tremp. Es tracta d'un seminari obert al públic, d'un dia de durada, on es presentaran iniciatives i experiències tant dels Pirineus com d'altres destinacions d'Europa vinculades al turisme i la mobilitat sostenible. Paral·lelament hi haurà una jornada de treball intern entre els diferents ponents i els tècnics de la comarca.

Quin és l'objectiu?

Analitzar conjuntament les oportunitats que té el Pallars Jussà per consolidar-se com una destinació especialitzada en el turisme sostenible i que utilitza la mobilitat "suau" (a peu, BTT, en tren, etc.) com un element diferenciador per millorar el seu posicionament en els mercats europeus. Així mateix, conèixer exemples i casos de bones pràctiques d'altres zones de muntanya, tant dels Pirineus com d'altres destinacions europees i interaccionar amb representants d'aquests territoris. 

Per què un seminari sobre aquesta temàtica?

Els agents turístics públics i privats del Pallars Jussà, amb el suport del Govern de Catalunya, han fet una aposta clara per la mobilitat sostenible principalment a través de la creació de productes turístics a l'entorn del Tren dels Llacs i la xarxa de senders. Aquests productes estan generant el manteniment i creació de microempreses i llocs de treball, molt sovint de persones joves, un fet que ajuda a evitar el despoblament rural, així com a desestacionalitzar i ampliar la temporada turística. 

A través de diversos estudis realitzats a encàrrec del Consell Comarcal, hem detectat que existeixen productes turístics als quals s'ha donat suport en la seva estructuració i promoció, i que ja estan essent comercialitzats per operadors i agències nacionals i estrangeres. Alguns d'ells, fins i tot, ja comencen a tenir un notable reconeixement en diversos mercats. 
 

Foto: Consell Comarcal Pallars Jussà


Posi algun exemple concret

A nivell públic, per exemple, estem realitzant esforços en potenciar la xarxa de senders sota el nom de 'Camins del Jussà', en la creació de nous itineraris atractius a l'entorn d'elements singulars del territori, com els embassaments de Terradets i de Sant Antoni, o la xarxa d'itineraris de BTT. A l’entorn d’aquests recursos, com dèiem, s’han creat productes innovadors que ja tenen cert reconeixement en els mercats.

El telèferic d’Estany Gento, a la Vall Fosca, i en major mesura el Tren dels Llacs, són grans potencials de la comarca que els singularitzen entre l'àmplia oferta que tenim al Pallars Jussà. Però entenem que la seva potencialitat podria ser més notòria si es pogués integrar en una estratègia més àmplia basada en la mobilitat sostenible tal com han fet altres destinacions europees situades en zones de muntanya.

L'impuls de les activitats nàutiques als embassaments i la creació de sinèrgies amb l'important activitat econòmica del Pallars Sobirà al voltant del riu Noguera Pallaresa, a partir d'una possible connexió amb l'embassament de Sant Antoni actuant sobre la presa de Sossís, són també elements a tenir en compte i que estem estudiant.

Des del Consell Comarcal s'està treballant en la línia de bastir i impulsar un projecte de cooperació internacional als Pallars, en concertació amb el sector privat, i al voltant de la mobilitat sostenible i la promoció turística de les zones de muntanya. Per això, s'ha contactat diversos territoris i potencials socis d'un projecte d'aquestes característiques, i s'ha convidat alguns d'aquests a participar a les jornades, com és el cas dels Alpine Pearls que hi assisteixen directament, i altres que ho fan per intermediació de de la consultora DCB.

Quins són els ponents convidats al seminari?

Després d'uns quants mesos d'intensa feina en la preparació i establiment de nombrosos contactes, hem pogut bastir un programa i una selecció de ponents que creiem que resulta molt atractiu i interessant. Per la inauguració del seminari, comptarem amb la presència del director de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i amb el delegat territorial del govern a l'Alt Pirineu i Aran. 

Com a ponents, ens fa especial il·lusió poder comptar amb la participació del president i la gerent dels Alpine Pearls, una xarxa de 27 destinacions dels Alps que treballen conjuntament en la dinamització turística dels seus territoris a través de la mobilitat sostenible i que són referents europeus en aquesta matèria. El 2011 van ser guardonats com un dels millors exemples de turisme sostenible del món amb el prestigiós premi Tourism for Tomorrow Awards.

També es presentaran exemples d’iniciatives vinculades a trens turístics i altres zones de muntanya a França amb les quals també tenim possibilitats de col·laboració.

Una de les sessions està destinada a presentar les oportunitats de finançament de projectes turístics, tant del programa Interreg Transfronterer Espanya – França – Andorra, a càrrec de Cristina Prat, directora de la Comunitat de Treball dels Pirineus, com també el nou període comunitari de la Unió Europea 2014- 2020 per part de Jordi Escribà de B Link. 

A més, comptarem amb la participació d'Itinerànnia una xarxa de camins que connecten el Ripollès amb la Mediterrània i que ja està sent utilitzada per operadors turístics de tot el món amb un impacte molt interessant pels territoris on transcorre. 

A banda d'això, també es presentaran exemples més propers, com la iniciativa Senderistes Benvinguts de creació d'una marca tipològica d'establiments adaptats al senderisme promogut pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, o altres iniciatives a nivell local com 'Vine al Pallars, Viu el Jussà', el Cinquè Llac, el Telefèric de la Vall Fosca així com els productes turístics vinculats al Tren dels Llacs.
 

Foto: Consell Comarcal Pallars Jussà


Quan i on es farà el seminari?

El seminari 'Turisme i mobilitat sostenible en zones de muntanya' se celebrarà el proper 19 de febrer de 9:30h a 16h. Posteriorment se celebraran diferents sessions de treball intern entre els ponents i els tècnics de la comarca.

L'espai escollit per celebrar aquest seminari és l'Epicentre de Tremp, que és el punt neuràlgic d'informació turística de la comarca i l'espai on s'expliquen els valors del seu patrimoni cultural, natural i paisatgístic. Aquest espai ofereix una experiència atractiva d'oci cultural, mostrant els atractius de la comarca i motivant als visitants a descobrir els paisatges, el llegat històric, i els recursos, productes i serveis del territori del Pallars Jussà. 

Per a més informació, entreu a la web del Consell Comarcal del Pallars Jussà, on podreu consultar el cartell i el programa definitiu de les jornades, i formalitzar la inscripció al seminari ja que les places són limitades.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació