Dijous, 4 de juliol de 2024

Vist per a sentència el judici contra Endesa pel foc de Baix Pallars

L'Ajuntament de Baix Pallars i vuit veïns reclamen a l'empresa uns 600.000 euros per danys

ACN 25 de febrer de 2015 a les 14:10

El judici s'ha celebrat al Jutjat de Primera Instància de Tremp. Foto: ACN


El Jutjat de Primera Instància de Tremp ha acollit, aquest dimecres, el judici contra la companyia Endesa acusada de l'incendi forestal de Baix Pallars. L'acusació, l'Ajuntament de Baix Pallars i vuit veïns del municipi, ha mantingut que el foc es va iniciar per una negligència d'Endesa i, la defensa, que va ser un incendi provocat.

La base de l'acusació ha estat un informe dels Agents Rurals sobre les causes de l'incendi. Aquest informe argumenta que primer es va produir una avaria en un transformador que dóna llum als túnels de la N-260 i posteriorment es va originar l'incendi. Els demandants reclamen a l'empresa acusada uns 600.000 euros.

Durant el judici, s'ha reviscut l'incendi de Baix Pallars. Un agent rural ha detallat, de manera minuciosa, l'informe que van elaborar on queda acreditada la causa de l'incendi. L'agent ha explicat que primer es va produir una avaria elèctrica provocant que els túnels de la N-260 quedessin a les fosques i posteriorment es va produir l'incendi.

Al transformador del túnel d'Arboló van comprovar com un cable estava penjant i desprenia partícules incandescents. Els agents, al punt on es va originar l'incendi, no van trobar cap prova que els portes a concloure que va ser provocat, aspecte que ha defensat Endesa. El representant legal d'Endesa ha assegurat en la vista que la línia elèctrica estava en perfectes condicions, que complia la normativa i havia passat les revisions oportunes i que, segons la seva opinió, el foc no es va originar per cap espurna de la línia. El pèrit judicial ha avalat l'informe dels Agents Rurals.

Defensa i acusació tampoc s'han posat d'acord amb l'import de les indemnitzacions. Mentre l'acusació demana uns 600.000 euros, la defensa disminueix aquest import a pràcticament la meitat. L'Ajuntament de Baix Pallars reclama els danys a la carretera d'accés al nucli de Peramea. El foc va malmetre la senyalització, les tanques de seguretat de la via i dos xiprers del cementiri valorat en uns 30.000 euros. En quant a la resta, són dos eres, dos quadres, maquinària agrícola, camps d'oliveres en plena producció.

Aquest incendi va originar-se el dia 8 de març del 2012 i els Bombers de la Generalitat el donaven per extingit una setmana després, el dia 14 de març. El resultat de l'incendi va ser 337 hectàrees de terreny cremades.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació