Dimarts, 23 de juliol de 2024

Protecció Civil manté l'alerta pel risc molt fort d'allaus

Es recomana no practicar activitats d'alta muntanya fora de les zones controlades de les estacions d'esquí | Perill davant l'incement dels cabals dels rius | El Port de la Bonaigua continua tancat

ACN 26 de febrer de 2015 a les 17:14

La neu caiguda es va fonent als carrers d'Alós. Foto: @Bordegot


Protecció Civil manté activada l'alerta del pla especial d'emergències per allaus a Catalunya Allaucat pel perill d'allaus molt fort (5 sobre 5) a la Vall d'Aran i nord del Pallars Sobirà, mentre que és fort (4) a l'Aran i marcat (3) a tota la resta del Pirineu Occidental i Oriental. En aquest sentit, es recomana que no es practiquin activitats d'alta muntanya fora de les zones controlades de les estacions d'esquí. A banda, Protecció Civil ha rebaixat a prealerta el pla Neucat ja que aquest dijous les nevades han de perdre intensitat respecte a les d'ahir.

Aquest dijous la tendència és que segueixi nevant però amb menys intensitat i a cotes més altes, a partir dels 1.600 metres. Les comarques on es manté l'avís per nevades intenses que es reactivaran la propera nit i aquest divendres són la Vall d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà.

La cota de neu baixarà ràpidament al llarg de la matinada dels 1.600 metres fins a situar-se a qualsevol cota. Per sobre de 900 metres es podran acumular més de 10 centímetres de neu, i a causa del fort vent es produirà el fenomen del torb. Protecció Civil reitera que es mantingui la precaució en els desplaçaments cap a la muntanya. La C-28 entre Vaquèira i La Peülla (Port de la Bonaigua) està tallada per risc d'allaus.

El vent es reactivarà la propera matinada

Per la seva banda, el vent ha perdut intensitat avui, però la previsió és que es reactivi de nou la propera matinada i tot divendres. Bufarà de component nord i oest, i a l'àrea del Pirineu les ratxes màximes s'assoliran a cotes elevades. El pla Procicat per vent es manté activat en la fase de prealerta.

Perill davant l'increment de cabals

Fins la propera matinada també es mantindrà activada la prealerta del pla Inuncat per acumulació de pluja a les comarques de l'Alt Pirineu, i per l'increment dels cabals dels rius, sobretot a la zona de muntanya. La pluja actual afegida a les aportacions d'aigua per l'efecte del desgel de la neu recent davant la pujada de cota de neu, afavoriran aquests increments de cabal a les capçaleres dels rius.

Aquests augments poden produir algunes afectacions a l'entorn de la llera sobretot en les zones habitualment inundables. En aquest cas, Protecció Civil també demana extremar la precaució prop dels rius i zones inundables.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació