L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, ha quedat desimputat. Foto: ACN
La secció tercera de l’Audiència de Barcelona ha acordat arxivar el cas dels sobresous de la
Federació de Municipis de Catalunya. Una decisió que suposa desimputar una cinquantena d'alcaldes i deixar en res un cas que també esquitxava l'actual alcalde de Tremp, Víctor Orrit. Els magistrats consideren que és una entitat privada i que, per tant, no hi ha malversació de fons públics.
El cas dels sobresous de la FMC era una peça separada del cas Mercuri, que investiga elements de presumpta corrupció de Manuel Bustos, com a alcalde de Sabadell. La jutgessa del jutjat número 1 de la ciutat vallesana
va imputar una cinquantena d'alcaldes en considerar que les dietes que rebien de l'entitat municipalista es tractaven de sobresous encoberts.
En una resolució de cinc pàgines, l'Audiència de Barcelona interpreta que el pagament de la quota dels ajuntaments a una entitat privada –a la que s'hi apunten voluntàriament- fa perdre els diners el caràcter de "cabal públic". En aquest sentit, pels magistrats allò que es faci amb aquests fons no és "incardinable" en cap dels tipus penals que al·lega la instrucció del cas.
Com a exemple d'això, esmenta que els estatuts de la FMC preveuen que els fons romanents de l'entitat en cas de dissolució d'aquesta aniran a parar a una altra associació similar o a una entitat benèfico-cultural, i no tornaran als ajuntaments. A més, també recorda que la FMC no presta cap tipus de servei públic a la ciutadania, com sí podria fer una empresa municipal de serveis o una empresa privada concessionària d'un servei públic.
La fiscalia acusava els alcaldes de cobrar com a suposades dietes el que en realitat eren, segons el ministeri públic, sobresous encoberts. Així, denunciava que es pagaven quantitats fixes mensuals als alcaldes segons la seva posició en els òrgans de govern de l'entitat, independentment d'on visquessin. Els pagaments també es feien en mesos on no hi havia reunions.
No obstant això, tots els imputats van negar que les quantitats percebudes fossin dietes, sinó que, segons ells, es tractava de pagaments per la feina realitzada i el grau de representació que comportava, i tots van dir que havien declarat a Hisenda aquells ingressos. L'adscripció d'aquests pagaments a l'apartat de dietes, segons els responsables de la gestió administrativa de la FMC, podria haver estat un error en la comptabilitat interna, però en cap cas es van pagar de forma opaca, segons van declarar al jutjat de Sabadell.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi